Geschiedenis

Werken op het land

De werkzaamheden in de vier seizoenen van de bloembollenteelt – het planten in het najaar en afdekken met riet, de winterrust, de bloei in het voorjaar en het rooien in de zomer – worden uitgebeeld met een groot aantal historische gereedschappen en objecten, oude foto’s en een film.

Bloembollencultuur

Een tijdlijn verbeeldt de geschiedenis van de bolgewassen in Nederland vanaf de introductie van de tulp in 1594 tot aan het moderne bloembollenbedrijf.
Ook wordt het verhaal verteld van de bollenreizigers en van de bloembollenveredeling, met objecten uit de nalatenschap van D.W. Lefeber, icoon uit het bloembollenvak.

Kunst

Bollenteelt gerelateerde kunst

De kunstcollectie omvat schilderijen met bollenvelden en stillevens met bolgewassen. Verder kunstvoorwerpen – aardewerk, zilver, glas, meubels – met afbeeldingen van voorjaarsbloeiende bolgewassen, langdurig bruikleen van Stichting De Witte Zwaan.

Hyacintenglazen

Hyacintenglazen zijn een geliefd verzamelobject. In 2000 werd de collectie van honderden hyacintenglazen van mevrouw Marianne Wyler-Meyer aan het museum geschonken door haar weduwnaar.
Ook zijn er tulpenvazen te zien en de collectie krokuspotten uit de jaren ’50 van Josefine Boers, geschonken door haar erfgenamen.