Activiteiten

Workshops

Nationaal Museum De Zwarte Tulp organiseert regelmatig workshops, lezingen en evenementen.
Meer informatie vindt u in de agenda en op facebook.

Rondleidingen

Volwassenen

Tijdens de tentoonstelling ‘Tussen de Bollen’ hebben we vanaf 14 juli t/m 8 september wekelijks op zondag om 14:00 uur een speciale A. Koster rondleiding.
Aanmelden is niet nodig.

Het museum biedt verder rondleidingen aan voor groepen tot 15 personen. De rondleidingen worden gegeven in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. U dient een rondleiding van tevoren te boeken. Dan zorgen wij dat er een rondleider voor u klaar staat.

Spel en Speurtocht
Kinderen

Kinderen hebben gratis toegang tot het museum. 

Het museum organiseert regelmatig leuke en actuele activiteiten voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. De activiteiten worden aangekondigd in de plaatselijke kranten, op deze website en op onze facebookpagina.

Speurtochten
Op avontuur in het museum? Doe dan onze speurtocht met het boekje ‘Speur je wijs, altijd prijs’ of via de app met de digitale speurtocht. Aan het eind van de speurtocht ligt er voor iedere speurneus een prijsje klaar.

Reserveren
Wilt u reserveren? Heeft u vragen of suggesties? Neem gerust contact met ons op, we denken graag mee. Bel met 0252 41 79 00 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl.

Educatie

Bij de tentoonstelling Tulpenkoorts is een (gratis) lesbrief ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en de brugklas van het voortgezet onderwijs. De lesbrief omvat een docentenhandleiding en voor iedere leerling een lesbrief. Tevens kunnen de leerlingen zelf een tulp ontwerpen. 

Aanvragen via info@museumdezwartetulp.nl 

Leerlingen zijn van harte welkom in Nationaal Museum De Zwarte Tulp! U kunt voor elke leeftijdsgroep speciale gratis rondleidingen boeken. Voor de groepen 5,6,7 en 8 hebben we een speciaal lesprogramma.
Hieronder vindt u een overzicht van alle programma’s voor het basisonderwijs.

Scholen kunnen deelnemen aan onderstaande lesprogramma’s. U kunt de lesprogramma’s reserveren via de website van de Cultuureducatiegroep:
Bel of mail de Cultuureducatiegroep voor meer informatie. Tel: 071 5168588, e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl.

Gratis lesprogramma’s voor basisscholen in Lisse.

Lesprogramma’s

Van bol naar bloem!
Groep 5,6,7 en 8
Ontdek hoe je een bol kweekt!
Bloembollen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland. Maar hoe komt dat? Hoe kan het dat de bollen juist in de Bollenstreek zo goed gekweekt worden? Hoe ging de teelt vroeger, en hoe gaat het nu?
In deze interactieve en gevarieerde les ontdekken leerlingen zelf hoe je een bloem en bloembol kunt kweken. Daarnaast leren ze hoe bloemen als inspiratie dienen voor kunstenaars. Bovendien komen ze in aanraking met de unieke geschiedenis en economie van hun eigen streek.

De tulp van toen naar nu 
groep 5
Als mensen aan Nederland denken, denken zij vaak aan tulpen. Maar waar komt de tulp eigenlijk vandaan? En waarom is deze zo belangrijk geworden voor Nederland?
In deze actieve les worden leerlingen door de tijd meegenomen en ontdekken zij het belang van de tulp voor Nederland. De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag met opdrachtkaarten, en speuren door het hele museum.

Rondleiding
Op avontuur door de collectie van Nationaal Museum De Zwarte Tulp!
Onze rondleiders nemen de leerlingen mee langs de topstukken van de museumcollectie. Zo bezit het museum een eeuwenoude prentenverzameling en een kunstcollectie bestaande uit schilderijen, glas, zilver en Jugendstil-meubels.
De werktuigen en gereedschappen in het museum vertellen het verhaal van 400 jaar bollenteelt. Ze bieden ook inzicht in de bloembollensector van vandaag. De kinderen mogen de werktuigen en gereedschappen uitproberen, bollen pellen (als er bollen zijn) en gamen tegen elkaar in de strijd om de beste tulp. De rondleider stemt de rondleiding af op het niveau van de klas.

Reserveren
Wilt u reserveren of meer informatie? Bel dan met 0252 41 79 00 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl.

Verhuur

Nationaal Museum De Zwarte Tulp is aangewezen als ‘Huis der Gemeente’. Dit betekent dat er huwelijken kunnen worden voltrokken. Daarnaast kunnen in het museum zakelijke en maatschappelijke bijeenkomsten plaatsvinden.
NB Het museum leent zich niet voor feesten, grote recepties, diners/buffetten en kinderpartijtjes.

BESCHIKBARE RUIMTES
De volgende ruimtes zijn beschikbaar voor zaalhuur.

De Comparitie
De Comparitie was ooit de directiekamer van Kalkzandsteenfabriek ’Arnoud’ en de latere Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV te Hillegom.  Deze directiekamer in neorenaissancestijl is in  zijn oude luister opgebouwd. De ruimte is beschikbaar voor huwelijksvoltrekkingen (volgens afspraak), en voor zakelijke bijeenkomsten alleen buiten de reguliere openingstijden van het museum. De Comparitie biedt plaats aan maximaal 40 personen.

Werktheater
Het Werktheater is een multifunctionele ruimte met diverse licht-, geluid- en beeldvoorzieningen. De lichte ruimte geschikt voor lezingen, vergaderingen of workshops met een culturele inslag. De Kleine Tuinzaal biedt plaats aan groepen van maximaal 50 personen.

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen contact op met
0252-417900 of mail naar info@museumdezwartetulp.nl 
ovv ‘verhuur’

Cateraars

Wij werken samen met de volgende cateraars:

Van der Hulst Catering & Kookstudio
Heereweg 206
2161 BP Lisse
Tel. 0252-416465/06-22686515
Contactpersoon: Paul van der Hulst
www.vanderhulstcatering.nl

Van Vliet Catering
Teylingerlaan 92
2215 RT Voorhout
Tel. 0252-216640/06-20898900
Contactpersonen: Wim en Jaqueline van Vliet
www.vanvlietcatering.nl

Caterspecialist Baaij
Vennestraat 30
2161 LE Lisse
Tel. 0252-413475
www.baaijcatering.nl

0