Tentoonstellingen

10 december 2023 – 25 februari 2024
TulpenNU

fotografie-keramiek-sculptuur-tekenkunst-textiel

De tentoonstelling Tulpen NU toont werken van vijf kunstenaars, Jaswant Koendjbiharie – fotografie, Sarah Michael – keramiek, Rosalinde van Ingen Schenau – sculptuur, Teunie Bastiaan – tekenkunst en Marian Binnenweg – textiel, voor wie de tulp een bron van inspiratie is. Letterlijk. Hun streven is niet de bloemen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, maar zij zien de bloemen als middel, om vergankelijkheid te verbeelden, ze voor vergankelijkheid te behoeden of om de abstracte vorm te gebruiken voor hun kunstwerken. 

foto: Marian Binnenweg textiel

Bekijk de video!

 3 oktober – 20 maart 2024

verlengd!

In de comparitie

De Schatkamer van…

Met het inrichten van een schatkamer – waarin Bekende Nederlanders bij toerbeurt hun passie voor kunst en cultuur tonen – is een nieuw en bijzonder element toegevoegd. De schatkamer heeft een luxueuze en tevens spannende aankleding. BN’ers kiezen kunstvoorwerpen uit (voornamelijk) particulier bezit, die nog nooit in een museum zijn getoond. Op die manier ontstaat, in samenspraak met het museum, een speciale tentoonstelling met kunst of voorwerpen waarbij de bolbloem centraal staat.

Het museum prijst zich zeer gelukkig dat zangeres/performer Ellen ten Damme zich als eerste bereid heeft getoond om een heuse schatkamer in te richten. Deze tentoonstelling is tevens een knipoog naar haar theatertour onder de naam BAROCK en verbeeldt haar visie op de kunst uit de barokperiode. Uitbundige kunst waarin de bolbloem centraal staat openbaart zich. Voor deze tentoonstelling heeft Ellen ten Damme een bezoek gebracht aan verschillende kunstliefhebbers en verzamelaars.

8 januari – 12 mei 2024

In het Prentenkabinet

Van de schoonheid en de troost

Zwarte Tulp-vrijwilliger Herman Landeweerd koos uit de ruim 700 botanische prenten in de CollectieNieuwenhuis die afbeeldingen van bloemen die volgens hem door hun schoonheid troost bieden. Kleurrijke tulpen, maar ook ranonkels, narcissen, irissen en andere bolgewassen. 

Afbeelding

Dichtersnarcis, trostulp en zomerklokje uit de befaamde publicatie Hortus Eystettensis (1613) met afbeeldingen van meer dan duizend bloemen uit de tuin van prins-bisschop Johann van Gemmingen.

Verwacht

9 maart – 20 mei 2024

Geknipt voor het voorjaar
een feest van bolbloemen

Papierknipkunst of knipselkunst is het met een schaartje knippen of met een mesje snijden van vormen uit papier. Geplakt op een (gekleurde) ondergrond geven de omtrekken een mooi contrast. Het is zowel een ambacht als een echte kunstvorm. Meer dan twintig leden van de – in 1983 opgerichte – Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst hebben zich laten inspireren door de (bol)bloem en tonen hun werk.

Workshops papierknippen

Tijdens de tentoonstelling biedt de Vereniging een Papierknipworkshop voor volwassenen aan op zondagmiddag 10 maart en 7 april van 14 – 16 uur. U krijgt ongeveer een uurtje uitleg en gaat proefknippen en na de pauze lekker voluit knippen. De deelnamekosten zijn €10,- per persoon en is gelijk de toegangsprijs voor het museum. Museumkaart is geldig. Workshop inclusief (gebruik van) materiaal, onbeperkt koffie/thee en iets lekkers). Minimaal 6, maximaal 12 deelnemers. U bent van harte uitgenodigd. Wel graag van tevoren aanmelden door een berichtje te sturen naar info@museumdezwartetulp.nl

24 maart – 8 september 2024

Anton L. Koster

Tussen de Bollen

De tentoonstelling ‘Tussen de Bollen’ toont werken van Anton L. Koster (1859-1937), schilder van bloembollenvelden. In de tentoonstelling gaat het museum verder dan de traditionele statische vertoning van de kunstwerken van Koster. Doormiddel van cultuurhistorische verhalen en animaties wordt er verteld over het leven van de bollenarbeider van 100 jaar geleden.

22 september – 22 november 2024

Schilderscompetitie Kleurenpracht 2024

‘Hollands Glorie’

Doe mee aan de competitie Kleurenpracht’24 en maak niet alleen kans op een mooie geldprijs, maar ook op deelname aan de tentoonstelling in  Museum de Zwarte Tulp in Lisse van 22 september tot 22 november 2024! 

Voor meer informatie en aanmelding zie de website: www.kleurenpracht.com  

Presentaties

vanaf 22 januari 2024
Bollenveldenschilders

Bloeiende bollenvelden zijn al eeuwenlang een geliefd onderwerp voor kunstenaars uit buiten- en binnenland. Het schilderen van bollenvelden lijkt niet moeilijk, maar is het wel. Gezamenlijk tonen kunstenaars van toen en nu hun werk rondom de Agatha kerk van Lisse vormgegeven op de Bollenveldenwand.

Kleur onbekend
Michelle van Overdam

Michelle van Overdam (1983), geboren en getogen in Lisse en nu woonachtig in Rotterdam, studeerde in 2021 met een negen af aan de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam, Vakopleiding Fotografie met een fotoreportage over Ziekzoeken met haar vriend Mark Turnhout, ziekzoeker van beroep, in de hoofdrol. Zij noemde de serie Kleur onbekend. Enerzijds omdat ze besloot de serie in zwart-wit te maken, anderzijds omdat die titel aansluit bij de kern van het ziekzoeken: wat zegt de kleur van de bladeren en de bloemen over de toestand van het gewas? De foto’s zijn bovendien met hoog contrast en hard licht weergegeven om de onzekerheid over de toekomst van het vak van ziekzoeker tot uiting te brengen: bestaat het vak straks nog?