Hét museum over de bloembollencultuur

De bloembollenteelt en kunst die daardoor geïnspireerd is, dat zijn de onderwerpen van ons museum. We geven een beeld van het bloembollenbedrijf: het telen, de handel, het onderzoek en de veredeling. Ook vertellen we de geschiedenis van de bloembol, vanaf de komst van de eerste tulp in Nederland in 1594.
Verder exposeren we schilderijen met bollenvelden, een geliefd onderwerp van schilders, en stillevens met bolgewassen. En in ons Prentenkabinet zijn historische prenten van bolgewassen te bewonderen.
Ook zijn er tulpenvazen, hyacintenglazen en krokuspotten tentoongesteld en laten we zien hoe tulpen, narcissen en andere bolgewassen zijn gebruikt als versieringsmotief voor objecten van zilver, glas en porselein en voor meubels.
Verder organiseren we regelmatig speciale presentaties en tentoonstellingen, altijd in relatie tot de bloembollencultuur in al haar aspecten.

Tentoonstelling

Precisiewerk

Botanische Kunst – een bloeiende Wetenschap

15 april – 3 juli 2022

Botanisch tekenen is een kunst op zich maar wat is nou precies de kunst van het botanisch tekenen?

Leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars tonen 45 werken waarin heel nauwkeurig planten met hun bloemen, blaadjes, bollen en knollen worden weergegeven. Zo precies dat een botanicus kan benoemen welke soort het is. Gewoon plezier aan de tekeningen beleven kan natuurlijk ook! Voorjaarsbloemen boeiend en bloeiend in beeld gebracht.

Zondagmiddag in de Zwarte Tulp

Een korte interessante rondleiding met telkens een ander thema.

Zondag 15 mei
Demonstratie botanisch tekenen
Door Ellen Riemens en Marianne van der Stee, leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars. Ellen en Marianne laten ‘live’ het Precisiewerk zien dat in de tentoonstelling met dezelfde naam zo fraai te zien is. Van bloem tot bol, met alle tinten en verfijningen die er bij horen, worden bolgewassen in detail weergegeven. Tweehonderd of 300 uur werken aan 1 tekening is geen uitzondering! Botanisch tekenen is een echte kunst die fascineert. Laat u betoveren door het vakmanschap en de rust waarmee Ellen en Marianne aan het werk zijn.
Aanvang: 14:00 uur
Museumkaart is geldig

(De rondleiding van Annemarie Vels Heijn over botanische illustraties verschuift naar 22 mei.)

Zondag 22 mei
Verhaal op zaal: Botanisch illustraties
Naar aanleiding van onze nieuwe tentoonstelling Precisiewerk.

Het botanisch tekenen heeft een lange voorgeschiedenis. Al in de 16de eeuw werden zeer accurate tekeningen gemaakt die dienden als voorbeelden voor de illustraties in botanische studies van de beroemde Carolus Clusius en anderen. Over die illustraties gaat deze zondag het verhaal op zaal. Aan de hand van prenten uit de CollectieNieuwenhuis.
Aanvang: 14:00 uur
Museumkaart is geldig
Prent: Carolus Clusius. , Teylers Museum Haarlem.

Zondag 29 mei

Kunstenaar Leo van den Ende vertelt over zijn kleine schilderijen van bolgewassen in de Comparitie
Aanvang: 14:00 uur
Museumkaart is geldig

Zondag 5 juni Pinksteren
geen Zondagmiddag in de Zwarte Tulp

Zondag 12 juni
Workshop (1,5 uur) Botanisch tekenen en schilderen met Ans van Dorssen.

Aanvang 14:00 uur
Museumkaart is geldig
Er wordt een vergoeding van 7,50 euro gevraagd voor materiaalkosten en catering.

 

Verwacht

Tulpenvazen van Henriëtte en Roman Reisinger

15 juli tot en met 11 december 2022

Voor het eerst in een museum te zien: de vijf schilderijen met bloemen in tulpenvazen die Roman Reisinger maakte in samenwerking met Royal Delft. De bloemarrangementen van zijn Henriëtte Reisinger. Vazen en bloemen zijn op ware grootte geschilderd en dat heeft monumentale kunstwerken opgeleverd.

Presentaties

Nu te zien
Bollenschilders

Alle 17 bollenveldenschilderijen van het museum bij elkaar, inclusief twee recent verworven werken van vrouwelijke kunstenaars: Rie Knipscheer en Joyce van Caspel. Een overzicht van meer dan een eeuw met vier schilderijen van de ‘koning van de bollenveldenschilders’ Anton Koster en verrassende werken van onder andere Alex Rosemeier en Lucien Manceau. 

Kleurenpracht
Schilderscompetitie georganiseerd door Museum de Zwarte Tulp

Vorig jaar was de schilderscompetitie georganiseerd door Museum de zwarte Tulp in Lisse een groot succes. Om een traditie in gang te zetten wordt aanstormend en professioneel talent uitgenodigd deel te nemen om de schoonheid van de bollenstreek tot uitdrukking te brengen in picturale vorm. Er zullen twee groepen beoordeeld worden op twee verschillende locaties in Lisse. Met deze competitie zijn er mooie geldprijzen te winnen.

De werken kunnen worden ingeleverd van 24 t/m 27 mei. De officiële opening van de exposities is op zaterdag 4 juni. De feestelijke sluiting met prijsuitreiking is op zaterdag 25 juni.
De locaties van de expositieruimten worden later bekend gemaakt.
Geïnspireerd en uitgedaagd?
Je bent harte uitgenodigd. Laat zien wat je kunt en voel je vrij.

Voor meer informatie zie de website www.kleurenpracht.com

Kleur onbekend
Michelle van Overdam

Michelle van Overdam (1983), geboren en getogen in Lisse en nu woonachtig in Rotterdam, studeerde in 2021 met een negen af aan de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam, Vakopleiding Fotografie met een fotoreportage over Ziekzoeken met haar vriend Mark Turnhout, ziekzoeker van beroep, in de hoofdrol. Zij noemde de serie Kleur onbekend. Enerzijds omdat ze besloot de serie in zwart-wit te maken, anderzijds omdat die titel aansluit bij de kern van het ziekzoeken: wat zegt de kleur van de bladeren en de bloemen over de toestand van het gewas? De foto’s zijn bovendien met hoog contrast en hard licht weergegeven om de onzekerheid over de toekomst van het vak van ziekzoeker tot uiting te brengen: bestaat het vak straks nog?

Directiekamer Kalkzandsteenfabriek

In 2004 werd Museum de Zwarte Tulp uitgebreid met een ruimte voor de Directiekamer en de Bibliotheek van de Kalkzandsteenfabriek Arnoud. Een inrichting vanuit een totaalconcept: alles – betimmering, kasten en meubels – in dezelfde stijl: de neorenaissance stijl. Een deel van de meubels, waaronder het indrukwekkende bureau van directeur Baron van Hardenbroek stond sinds enige tijd in het depot. De komende maanden is de totale inrichting van de directiekamer weer in ere hersteld, inclusief de vele jubileumgeschenken die de fabriek in de loop der jaren uitgaf. Ook het portret van de Baron hangt er weer.

In het Prentenkabinet
Bloeiende Bolgewassen

Prenten uit de hoogtijdagen van de botanische prentkunst: de 19de eeuw.

In de 19de eeuw werd de botanie niet langer iets van deskundigen en rijke en adellijke personen met bijzondere tuinen. Nu werd ook het grote(re) publiek erbij betrokken door de uitgave van rijk-geïllustreerde boeken in grote oplagen.
De tekenaars van de planten waren allemaal botanisch onderlegd of zelfs professionele botanici. De planten werden zoveel mogelijk ‘naar  het leven’ getekend.  Vaardige kunstenaars maakten naar de tekeningen gravures of steendrukken, die in grote oplagen gedrukt konden worden.

In de 19de eeuw kwam er steeds meer interesse in alle botanische aspecten van de plant. Daarom worden op de prenten ook bollen, knollen, wortels, en meeldraden, stampers en zaaddozen afgebeeld, belangrijk bij het determineren van een plant. Om de afbeelding op het papier te laten passen moesten vrijwel altijd de stelen in twee stukken afgebeeld worden.    

in de Comparitie
Leo van den Ende

Kleine bollenstillevens van Leo van den Ende in de Comparitie.

Bruikleen

Museum de Zwarte Tulp heeft een aantal voorwerpen in langdurig bruikleen gekregen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Schilderijen en onder andere deze tulpenpiramide van Jan van der Vaart (1931-2000) uit 1987. Van der Vaart was de eerste keramist die de gestapelde tulpenpiramide, zoals die in de 17de en 18de eeuw furore maakte in de Delfts aardewerkfabrieken, weer in ere herstelde. Meestal, zoals hier, met een bronskleurige glazuur.

Aanwinst

Het museum heeft een tulpenvaas van keramiste Sarah Michael in ontvangst genomen. titel: a royal vase.

De Engelse keramiste Sarah Michael verblijft sinds 1987 in Nederland en woont in De Zilk waar ze ook haar werkplaats en galerie heeft.
Haar keramische werken zijn kleurrijk en speels.
De vaas is geschonken door een vriend van het museum.

Prent van de maand mei

De blauwe look

Een gravure uit 1840 van bloemen van de blauwe look, een sierui, ingekleurd door de talentvolle kunstenares Sarah Ann Drake (1803-1857). De gravure komt uit het tijdschrift Edwards’s Botanical Register, opgericht in 1819 en nog steeds in omloop.

“Download hier de prent.”

Winkel

Nu te koop in Museum de Zwarte Tulp

Veelkleurige prenten van bolgewassen uit de CollectieNieuwenhuis, op ware grootte Deze hoogwaardige reproducties zijn exclusief  voor Museum de Zwarte Tulp geproduceerd

Ingelijst een sieraad aan de wand!

19,95 p. stuk

Start typing and press Enter to search