Tentoonstellingen

24 maart – 8 september 2024

Anton L. Koster Tussen de Bloembollen

Ontdek het karakter van de Bollenstreek via de impressionistische schildertoets van Anton L. Koster!

De bloeiende bloembollenvelden in de Bollenstreek waren voor Anton L. Koster (1859-1937) een grote inspiratiebron: hij maakte het schilderen ervan tot zijn specialisme. 

Vanuit zijn woonplaats Haarlem, later Heemstede, trok Koster jaarlijks in april-mei de Bollenstreek in om de bloeiende velden ter plekke vast te leggen. Het karakter van de streek komt in zijn werk natuurgetrouw terug: de kleuren van de bloeiende velden, de beukenhagen eromheen, de rietschelften en schaftschuurtjes en de arbeiders in het veld.

De tentoonstelling ‘Tussen de Bollen’ gaat verder dan de traditionele statische vertoning van zijn kunstwerken. Aan de hand van Koster’s schilderijen en korte animaties geïnspireerd op zijn werken, leert de bezoeker meer over de Bollenstreek en de arbeid op de bloembollenvelden. Met de focus op de bollenarbeiders wordt er zodoende een connectie gemaakt met de vaste cultuurhistorische presentatie op de bovenverdieping van het museum.

 

 

Verantwoordelijk voor de opzet en inrichting van de tentoonstelling is Nora Sedigh Mirazimi (25) student cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam.

Lees het artikel hiernaast. (Klik om te vergroten )
Bron: Leidsch Dagblad, 13 april 2024

Tip: boek met uw gezelschap een interessante rondleiding door het museum en leer meer over de geschiedenis van de bloembollencultuur in het algemeen en deze prachtige tentoonstelling in het bijzonder.

Boek
Tegelijk met deze speciale tentoonstelling komt de 2e druk, een gelimiteerde luxe uitgave van het boek Anton L. Koster 1859-1937 Schilder van bloembollenvelden uit van Floor de Graaf. Het is alleen in de museumwinkel verkrijgbaar voor 39,50 euro.

14 mei – 15 september 2024

In het Prentenkabinet

Blauwe bloemen

Blauw is wereldwijd de meest geliefde kleur. In het Prentenkabinet tientallen botanische prenten uit de CollectieNieuwenhuis van blauwe bol- en knolgewassen, liefdevol ingekleurd door vaardige kunstenaars, begeleid door gedichten en poëtische teksten over de kleur blauw.

 Beeld: Een zeldzaam blauw bolgewas, de Conanthera trimaclata, afkomstig uit Chili, op een prent uit 1845

1 juni t/m 30 november 2024

in het werktheater

Een veld vol posters
75 jaar Keukenhof affiches

Van 1 juni tot en met 30 november is een selectie affiches van de jubilerende bloementuin door de jaren heen te bewonderen.
Martijn Le Coultre, directeur van Design Museum Dedel in Den Haag, heeft op uitnodiging de tentoonstelling samengesteld. Le Coultre is tevens verantwoordelijk voor de duiding en uitleg van de vele posters die er te zien zijn. Affiches c.q. posters die je nog altijd over de hele wereld aantreft, ook van oude jaargangen. Ze hebben zo in belangrijke bijgedragen aan de marketing van Nederland-Bloemenland.

Verwacht

22 september – 22 november 2024

Schilderscompetitie Kleurenpracht 2024

‘Hollands Glorie’

Doe mee aan de competitie Kleurenpracht’24
en maak niet alleen kans op een mooie geldprijs,
maar ook op deelname aan de tentoonstelling in
het museum van 22 september tot 22 november 2024! 

Voor meer informatie en aanmelding
zie de website: www.kleurenpracht.com  

vanaf 15 maart 2025 

TULPENDIA 2025

4  april j.l werd de overeenkomst getekend tussen het bestuur van het museum en de kunstenaar Niek Hendrix voor de vervaardiging van het kunstwerk TULPENDIA.

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Nationaal Museum de Zwarte Tulp in 2025 wordt een bijzonder kunstwerk gemaakt met de potentie van Nieuw Cultureel Erfgoed.  Het kunstwerk is een installatie van ruim honderd schilderijen in allerlei afmetingen en schilderstijlen waarmee de geschiedenis van de tulp in Nederland wordt uitgebeeld. De installatie wordt op 15 maart 2025 onthuld en blijft gedurende het jubileumjaar te bezichtigen. Daarna gaat het kunstwerk “op reis” naar andere (buitenlandse) musea.
De installatie verwijst zowel naar de herkomst  als naar de toekomst van één van Nederlands belangrijkste beeldmerken. In de installatie worden verschillende ontwikkelingslijnen zichtbaar over de tulp in het algemeen én de plaats van de tulp in de schilderkunst sinds eind 16e eeuw. De maker van dit kunstwerk is Niek Hendrix, een kunstenaar die zich onderscheidt door veelal iconische kunstwerken uit het verleden in een nieuwe en andere context te plaatsen. Niet door deze slaafs te kopiëren, maar door de kunstwerken te interpreteren en ervan zijn eigen beeld te creëren. Op deze wijze vertaalt hij eeuwenoude schilderijen in een eigentijdse beeldtaal zonder dat de essentie van het oorspronkelijke kunstwerk verloren gaat. Integendeel zelfs, hij voegt er een extra dimensie aan toe. Een effect dat wordt versterkt door werken uit verschillende tijden in één installatie samen te brengen.

Foto: Niek Hendrix temidden van bestuurders Nationaal Museum de Zwarte Tulp Sam van Egmond en Herman Hollander

www.niekhendrix.com

Presentaties

Lefeber’s matroesjka

Op de bovenverdieping van het museum is de Lefeber presentatie met objecten uit de nalatenschap van D.W. Lefeber, icoon uit het bloembollenvak, een kunstwerk rijker.

Beeldend kunstenaar Sjoerd Blokker (*1982) uit Hillegom realiseerde in de periode 2022-2024 deze twee kunstbollen. De werken zijn eigendom van de Stichting D.W. Lefeber Memory.

Net als de reuzebol “Madame Lefeber” die op landgoed Keukenhof nabij het kasteel staat, is ook deze kleinere bol in Blokkers herkenbare surrealistische stijl geschilderd, waarin niets is wat het lijkt en toch alles naar het indrukwekkende leven van Dirk Willem Lefeber verwijst. Elk detail vertelt op een dromerige manier een deel van zijn verhaal. Eén van de hoofdrolspelers is de beroemde Madame Lefeber, de helder rode tulpensoort van Dirk Lefeber die naar zijn echtgenote is vernoemd. Het werk is een verleiding tot zich verliezen in de gelaagde details; het leven van Dirk Lefeber gezien door de ogen van en geschilderd met het gevoel van de kunstenaar.

Kleur onbekend
Michelle van Overdam

Michelle van Overdam (1983), geboren en getogen in Lisse en nu woonachtig in Rotterdam, studeerde in 2021 met een negen af aan de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam, Vakopleiding Fotografie met een fotoreportage over Ziekzoeken met haar vriend Mark Turnhout, ziekzoeker van beroep, in de hoofdrol. Zij noemde de serie Kleur onbekend. Enerzijds omdat ze besloot de serie in zwart-wit te maken, anderzijds omdat die titel aansluit bij de kern van het ziekzoeken: wat zegt de kleur van de bladeren en de bloemen over de toestand van het gewas? De foto’s zijn bovendien met hoog contrast en hard licht weergegeven om de onzekerheid over de toekomst van het vak van ziekzoeker tot uiting te brengen: bestaat het vak straks nog?

Wand van Bollenveldenschilders

German Grobe (1857-1938)
Bollenveld in volle bloei. Ca 1930 Maakte het werk in zijn atelier in Düsseldorf naar aanleiding van zijn bezoek aan de bollenvelden bij Katwijk aan Zee. Ook werd hij geïnspireerd door het schilderij Bollenvelden uit 1883 van Vincent van Gogh. Met het schilderij creëerde Grobe een geheel nieuw genre in de landschapsschilderkunst.

Wilhelm Christiaan Constant Bleckmann (Batavia 1853 – Den Haag, 1942) was een Nederlands kunstschilder, illustrator en tekenaar. Een van zijn favoriete Nederlandse onderwerpen waren de bloembollenvelden. Daarnaast omvat zijn werk stillevens, portretten en schoolplaten. Er hangen maar liefst 8 werken van deze schilder.