Presentaties

Tentoonstelling ‘400 jaar Mayflower
– Planten van Pilgrims’

21 maart t/m 21 juni

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. Een van de Pilgrims, William Brewster, heeft op zijn overtocht met de Mayflower een uitgebreid naslagwerk over vooral medicinale maar ook voedselplanten meegenomen: Het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens. Van 1582 tot 1585 was Dodoens hoogleraar in Leiden. De botanische wetenschap was een wereld met heel veel internationale verbanden. Leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland presenteren, samen met een aantal Amerikaanse collega’s, botanische tekeningen naar aanleiding van het boek van Dodoens. Naast deze tentoonstelling is er een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en de kunstinstallatie ‘Orange Alert’ van de belangrijke hedendaagse Amerikaanse kunstenares Stephanie Syjuco (1974) te zien.

Bij deze tentoonstelling vinden tal van activiteiten plaats, zoals workshops en lezingen. Download hier de activiteitenkalender. Volg ons ook op facebook.

 

Hollandse Verleidingen –
Verborgen schatten uit de Rijkscollectie

09-11-2019 t/m 15-03-2020

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont in de wintermaanden bijna tachtig kunstwerken en objecten uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Al deze werken zijn gerelateerd aan de bollencultuur in Nederland. Veel stukken zijn voor het eerst te zien voor het publiek.

Door hun verhaal, kleur en vorm zijn de werken uiterst verleidelijk. Toch zijn ze om uiteenlopende redenen nauwelijks bekend bij het publiek. Bijvoorbeeld teruggehaalde oorlogskunst en kunst uit ambassades.

‘Hollandse Verleidingen’ neemt u mee langs spannende vanitas-stillevens van onder anderen Hans Bollongier en beroemde tulpenvazen van De Grieksche A naar de moderne tijd met Jan Sluijters en Leon Senf, tulpenvazen van Jan van der Vaart en pop-artkunst van Reinier Lucassen. De collectie wordt aangevuld met stukken uit de eigen collectie van De Zwarte Tulp en extra bruiklenen zoals van Erik Andriesse.

De tentoonstelling is samengesteld rondom drie thema’s: bloemstillevens, bollenvelden en Dutch Design vormgeving, en drie jaartallen: 1650, 1920 en 1980. Op deze historische momenten floreerden de kunsten in verleidelijke kleuren, vormen en voorstellingen voor vele liefhebbers en kopers in de eigen tijd, maar ook voor kunstbewonderaars van vandaag.

Bij de tentoonstelling verschijnt als catalogus een kinderboek van Ceciel de Bie en Reinoud Leenen over de tulp en de bollencultuur. Tijdens de tentoonstelling worden er lezingen en andere activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie in de evenementen agenda of facebook.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Galerie De Praktijk, de J.C. Ruigrok Stichting, het Ondernemersfonds Lisse en de Gildeleden.

Nieuwe aanwinsten 2019-2020

De laatste aanwinst! Een uniek bollenlandschap uit de Katwijkse periode van de Duitse schilder German Grobe (1857-1938), waarvan de aankoop mede mogelijk is gemaakt door het Ondernemersfonds Lisse

Start typing and press Enter to search