Hét museum over de bloembollencultuur

De bloembollenteelt en kunst die daardoor geïnspireerd is, dat zijn de onderwerpen van ons museum. We geven een beeld van het bloembollenbedrijf: het telen, de handel, het onderzoek en de veredeling. Ook vertellen we de geschiedenis van de bloembol, vanaf de komst van de eerste tulp in Nederland in 1594.
Verder exposeren we schilderijen met bollenvelden, een geliefd onderwerp van schilders, en stillevens met bolgewassen. En in ons Prentenkabinet zijn historische prenten van bolgewassen te bewonderen.
Ook zijn er tulpenvazen, hyacintenglazen en krokuspotten tentoongesteld en laten we zien hoe tulpen, narcissen en andere bolgewassen zijn gebruikt als versieringsmotief voor objecten van zilver, glas en porselein en voor meubels.
Verder organiseren we regelmatig speciale presentaties en tentoonstellingen, altijd in relatie tot de bloembollencultuur in al haar aspecten.

Tentoonstelling

Tulpenvazen van Henriëtte en Roman Reisinger

15 juli tot en met 11 december 2022

Museum de Zwarte Tulp toont als eerste museum in Nederland de vijf monumentale schilderijen die Henriëtte en Roman Reisinger tussen 2017 en 2022 maakten van bloemboeketten in vazen van Royal Delft, op ware grootte geschilderd.

Wie een schilderij van de Reisingers van een afstand bekijkt, wordt getroffen door de fotografische precisie. Maar wie dichterbij komt, ziet dat die precisie wordt bereikt met schilderkunstige middelen: de keuze voor dik opgelegde of juist transparante verf, scherpe kadering of fluïde contouren, weergave van lichtval en schaduwen en een wisselende penseelstreek.

De schilderijen van de Reisingers mogen dan op een foto lijken, ze zijn veel meer dan dat. Door het schilderen van de voorstelling ontstaat een nieuwe dimensie, een ruimtelijkheid die een foto niet heeft. Je kunt als het ware om de vaas heen kijken, verder dan het platte vlak.
Zo zijn de schilderijen geen nauwgezet weergegeven realiteit, maar de reflectie van hoe de kunstenaar ieder onderdeel ziet en beleeft. Reisinger noemt het zelf ‘de werkelijkheid naar je hand zetten’.

Teamwork
De schilderijen van de Reisingers zijn het resultaat van uitzonderlijk teamwork. Henriëtte Reisinger bedenkt de concepten die Roman schildert. Zij kiest uit een veelheid van ideeën die met de meeste potentie en composeert de bloemboeketten.
De keuze van de vaas, de stand van de vaas, de combinatie vaas en bloemen, een goede balans en voldoende spanning en afwisseling, alles wordt nauwkeurig afgewogen.
Behalve de vijf schilderijen met vazen van Royal Delft is op de tentoonstelling ook een twintigtal portretjes van bloemen te zien.

Tulpenpiramide
Ook alle vijf de vazen van Royal Delft worden tentoongesteld. Een ervan, de befaamde tulpenpiramide, heeft het museum onlangs in eigendom verworven dankzij een gift van Het Gilde van de Zwarte Tulp.

Ieder bezoeker van de tentoonstelling krijgt een boekje over het werk van Henriëtte en Roman Reisinger. De tentoonstelling is onderdeel van een bezoek aan Museum de Zwarte Tulp. De Museumkaart is geldig. 

Meer informatiever de kunstenaars: www.romanreisinger.nl

Verwacht

Tentoonstelling Tulpen NU

zaterdag 17 december – zondag 26 februari 2023

Zeven hedendaagse kunstenaars geïnspireerd op tulpen en andere (bol)bloemen tonen hun werk.
Foto: Mary Geradts

Vrijwilligers gezocht

Word vrijwilliger bij Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

We zijn op zoek naar jou!

Draag je de Bollenstreek een warm hart toe, houd je van mensen, musea en verhalen, vind je het leuk in een enthousiast team de bezoekers van het museum en VVV te ontvangen en te zorgen dat het er allemaal piekfijn uit ziet? Word dan vrijwilliger bij Museum de Zwarte Tulp. Het museum is ook een VVV locatie.

Heb je interesse om bij ons vrijwilligerswerk te komen doen? Stuur dan een mail voor aan-melding of meer informatie naar info@museumdezwartetulp.nl of bel 0252-417900. Laat je telefoonnummer achter en we bellen terug!

Download hier de folder.

 

Presentaties

Nu te zien
Bollenschilders

Alle 17 bollenveldenschilderijen van het museum bij elkaar, inclusief twee recent verworven werken van vrouwelijke kunstenaars: Rie Knipscheer en Joyce van Caspel. Een overzicht van meer dan een eeuw met vier schilderijen van de ‘koning van de bollenveldenschilders’ Anton Koster en verrassende werken van onder andere Alex Rosemeier en Lucien Manceau.

U ontvangt een mooi informatief boekje (in Nederlands of Engels).

Kleurenpracht
Schilderscompetitie georganiseerd door Museum de Zwarte Tulp

De prijswinnaars van Kleurenpracht zijn zaterdag 25 juni tijdens een drukke en gezellige bijeenkomst bekend gemaakt. Burgemeester Lies Spruit overhandigde de winnaars hun geldcheque.
Zondag 26 juni ontving Ans van Dorssen belangstellenden in het Werktheater van Museum en was er gelegenheid na te praten over Kleurenpracht en de prijswinnende werken.
foto:
Van links naar rechts:
2e prijs amateurs €500 Rob Hensbergen, Bollenvelden geïnspireerd door Koster
3e prijs professionals €250. Hans Berkhout, Lentelicht
1e prijs amateurs €750. Bart Vaneveld, De oude schuur
Aanmoedigingsprijs: Romek van Asselt, Lentestorm aan de Oude Herenweg
3e prijs amateurs €250. Nicole van Werkhoven, De ziekzoeker
2e prijs professionals €500. Lenie Kamstra, Flower bombs
1e prijs professionals €750. Joke Kokkelkoren, Spring!
(op de grond)
Allen gefeliciteerd!
Kijk op www.kleurenpracht.com voor alle inzendingen

 

Kleur onbekend
Michelle van Overdam

Michelle van Overdam (1983), geboren en getogen in Lisse en nu woonachtig in Rotterdam, studeerde in 2021 met een negen af aan de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam, Vakopleiding Fotografie met een fotoreportage over Ziekzoeken met haar vriend Mark Turnhout, ziekzoeker van beroep, in de hoofdrol. Zij noemde de serie Kleur onbekend. Enerzijds omdat ze besloot de serie in zwart-wit te maken, anderzijds omdat die titel aansluit bij de kern van het ziekzoeken: wat zegt de kleur van de bladeren en de bloemen over de toestand van het gewas? De foto’s zijn bovendien met hoog contrast en hard licht weergegeven om de onzekerheid over de toekomst van het vak van ziekzoeker tot uiting te brengen: bestaat het vak straks nog?

Directiekamer Kalkzandsteenfabriek

In 2004 werd Museum de Zwarte Tulp uitgebreid met een ruimte voor de Directiekamer en de Bibliotheek van de Kalkzandsteenfabriek Arnoud. Een inrichting vanuit een totaalconcept: alles – betimmering, kasten en meubels – in dezelfde stijl: de neorenaissance stijl. Een deel van de meubels, waaronder het indrukwekkende bureau van directeur Baron van Hardenbroek stond sinds enige tijd in het depot. De komende maanden is de totale inrichting van de directiekamer weer in ere hersteld, inclusief de vele jubileumgeschenken die de fabriek in de loop der jaren uitgaf. Ook het portret van de Baron hangt er weer.

Van 25 juli tot en met 11 december 2022

In het Prentenkabinet

Botanisch meesterwerk:
The Herbal van John Gerard, 1597

In 1597 kregen de Engelsen een planten’bijbel’ in hun eigen taal die eeuwenlang hét handboek zou zijn voor medici, apothekers en plantenliefhebbers. Een boek met 1392 pagina’s en meer dan 1800 afbeeldingen. Auteur was de Londenaar John Gerard (1545-1611/12), opzichter van de tuinen van William Cecil Lord Burghley in Londen, de belangrijkste adviseur van koningin Elizabeth I.

John Gerard was als botanicus autodidact. Hij had zijn kennis opgedaan door heel veel te reizen (misschien zelfs wel als scheepsarts) en te lezen en door contacten met andere botanici overal in Europa.

The Herbal is een opeenstapeling van alles wat er in die tijd over planten bekend was. Gerard gebruikte teksten van beroemde botanici uit de oudheid en van tijdgenoten. Ook de afbeeldingen kwamen overal vandaan. De drukker in Londen leende of huurde ze onder andere bij drukkerij Plantijn in Antwerpen waar ze vaak al voor andere publicaties waren gebruikt.
De tentoonstelling Botanisch meesterwerk toont een zeer zeldzaam, volledig exemplaar van The Herbal en groot aantal prenten uit het boek van 1597 en de herdruk van 1633. Boek en prenten maken deel uit van de CollectieNieuwenhuis die in langdurig bruikleen is bij Museum de Zwarte Tulp.

in de Comparitie
Evert Schellens

Kuubskisten en strobalen

Vanaf september verschijnen op de bollenvelden de strobalen en de kuubskisten met bollen om de velden klaar de maken voor het nieuwe seizoen. Kunstenaar Evert Schellens (1961) transformeert dat beeld al enige tijd in bijna abstracte schilderijen. Een keuze daaruit is vanaf 13 september te zien in de Comparitie. De presentatie duurt tot en met 11 december. 

Aanwinst

Van Jos Ruiters en Natasja Heemskerk van Kookstudio De Tulphoeve in Voorhout ontving het museum een toepasselijke geschenk: een schilderij van een zwarte tulp van kunstenares Beatrix Frederiks. De activiteiten van de Tulphoeve zijn inmiddels beëindigd en Jos en Natasja vonden Museum de Zwarte Tulp een goede bestemming voor dit  schilderij uit hun collectie. Het schilderij is te zien in het Werktheater van het museum. 

Prent van de maand oktober

Een prent uit de collectie van het museum thuis aan de wand?

Zoals deze handgekleurde gravure van de Zuid-Afrikaanse Karoo-lelie, getekend door Sydenham Edwards en gegraveerd door E.D. Smith voor het Engelse tijdschrift The Botanical Register, jaargang 1816. “Download hier de prent.”

Winkel

Nu te koop in Museum de Zwarte Tulp

Delftsblauwe schalen van Royal Delft.

Geniet u ook zo van de prachtige Delftsblauwe vazen in de tentoonstelling ‘Tulpenvazen van Henriëtte en Roman Reisinger’?
U kunt nu in de museumwinkel terecht voor hoge kwaliteit aardewerk van Royal Delft.

Leuk om cadeau te doen!

Start typing and press Enter to search