Hét museum over de bloembollencultuur

De bloembollenteelt en kunst die daardoor geïnspireerd is, dat zijn de onderwerpen van ons museum. We geven een beeld van het bloembollenbedrijf: het telen, de handel, het onderzoek en de veredeling. Ook vertellen we de geschiedenis van de bloembol, vanaf de komst van de eerste tulp in Nederland in 1594.
Verder exposeren we schilderijen met bollenvelden, een geliefd onderwerp van schilders, en stillevens met bolgewassen. En in ons Prentenkabinet zijn historische prenten van bolgewassen te bewonderen.
Ook zijn er tulpenvazen, hyacintenglazen en krokuspotten tentoongesteld en laten we zien hoe tulpen, narcissen en andere bolgewassen zijn gebruikt als versieringsmotief voor objecten van zilver, glas en porselein en voor meubels.
Verder organiseren we regelmatig speciale presentaties en tentoonstellingen, altijd in relatie tot de bloembollencultuur in al haar aspecten.

Tentoonstelling

Tulpen NU

keramiek, prenten, fotografie, sculptuur

11 december 2021 – 27 februari 2022

Al eeuwenlang zijn kunstenaars geboeid door de tulp. Sinds tulpen aan het eind van de zestiende eeuw Nederland bereikten, hebben schilders, tekenaars en graveurs geprobeerd hun schoonheid te vangen en zo de vergankelijke bloemen een lang leven te schenken.
Ook nu zijn er kunstenaars voor wie de tulp een bron van inspiratie is. Letterlijk. Hun streven is niet de bloemen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, maar zij zien de tulp als middel, om vergankelijkheid te verbeelden, ze voor vergankelijkheid te behoeden of om de abstracte vorm te gebruiken voor hun kunstwerken.

Jops Jacobs verzamelt en droogt bloemen als in een herbarium en gebruikt ze als middel voor haar prenten. Voor keramiste Diana Harteveld zijn de tulpen, vaak in de laatste fase van hun bloei als ze gaan hangen in de vaas, onderdeel van constructies met vazen en ‘tafeltjes’ in allerlei soorten en maten. Maarten Kools ziet in de serie verdroogde zwarte tulpen op zijn foto’s verwijzingen naar de Zwarte Dood en naar veelluiken uit het Italiaanse Trecento. Bij beeldhouwster Gabrielle Nunez Larraz zijn de abstracte vormen van de bloemen uitermate geschikt om de bijzondere steensoorten waarin ze werkt optimaal tot hun recht te laten komen. Fotograaf Arie van ’t Riet kleurt de subtiele, doorzichtige weergaven van bloemen op zijn röntgenfoto’s in tot een etherisch beeld. Voor fotografe Ems Willems ligt de fascinatie in de gedaantewisselingen die bloemen ondergaan als ze ze invriest.

Elke bezoeker ontvangt een mooi boekje, vanaf 16 januari hebben we elke zondagmiddag een Meet & Greet met een van de deelnemende kunstenaars:

 

 

Zondagmiddag in de Zwarte Tulp

Meet & Greet met de kunstenaar van Tulpen NU!

16 januari Jops Jacobs (prenten)

23 januari Maarten Kools (fotografie)

30 januari Arie van ’t Riet (röntgenfotografie)

6 februari Ems Willems (Frozen Tulips-fotografie)

13 februari Diana Harteveld (keramiek)

20 februari Gabrielle Nunez Larraz (sculptuur)

 

Gratis voor museumbezoekers

Aanvang 14:00 uur

Verwacht

van 19 maart tot en met 3 juli 2022

Tentoonstelling

Tulpenkoorts 1636-1637

het ware verhaal

 

Bladzijde uit tulpencatalogus van Emanuel Sweerts, 1612

Presentaties

Kleur onbekend
Michelle van Overdam

Michelle van Overdam (1983), geboren en getogen in Lisse en nu woonachtig in Rotterdam, studeerde in 2021 met een negen af aan de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam, Vakopleiding Fotografie met een fotoreportage over Ziekzoeken met haar vriend Mark Turnhout, ziekzoeker van beroep, in de hoofdrol. Zij noemde de serie Kleur onbekend. Enerzijds omdat ze besloot de serie in zwart-wit te maken, anderzijds omdat die titel aansluit bij de kern van het ziekzoeken: wat zegt de kleur van de bladeren en de bloemen over de toestand van het gewas? De foto’s zijn bovendien met hoog contrast en hard licht weergegeven om de onzekerheid over de toekomst van het vak van ziekzoeker tot uiting te brengen: bestaat het vak straks nog?

tip: Mark Turnhout doet 21 november mee met  Zondagmiddag in de Zwarte Tulp en vertelt over de noodzaak en werkwijze van ziekzoeken.

Bij de fotoreportage staat ook het schilderij van De ziekzoeker opgesteld dat kunstenaar Kees Putman aan het museum ten geschenke heeft gegeven.

Directiekamer Kalkzandsteenfabriek

In 2004 werd Museum de Zwarte Tulp uitgebreid met een ruimte voor de Directiekamer en de Bibliotheek van de Kalkzandsteenfabriek Arnoud. Een inrichting vanuit een totaalconcept: alles – betimmering, kasten en meubels – in dezelfde stijl: de neorenaissance stijl. Een deel van de meubels, waaronder het indrukwekkende bureau van directeur Baron van Hardenbroek stond sinds enige tijd in het depot. De komende maanden is de totale inrichting van de directiekamer weer in ere hersteld, inclusief de vele jubileumgeschenken die de fabriek in de loop der jaren uitgaf. Ook het portret van de Baron hangt er weer.

in het Prentenkabinet
vanaf 14 december
Lang leve Curtis!

Prenten uit het langst bestaande botanische tijdschrift Curtis’s Botanical Magazine. Een tijdschrift met losse prenten in kleur, in 1787 opgericht door William Curtis (1746-1799),  apotheker en directeur van een Hortus Botanicus in Londen.  Abonnees kregen voor 1 shilling elke twee weken drie gekleurde prenten met een toelichting in de bus, vooral van bijzondere en exotische planten. Alle planten waren getekend naar de levende plant  en gekleurd in natuurlijke kleuren.  Het tijdschrift was meteen een groot succes, al bij het begin waren er 3000 abonnees. Curtis’s Botanical Magazine wordt nog steeds uitgegeven; inmiddels zijn meer dan 11.000 platen verschenen

Perzische iris

De allereerste prent van The Botanical Magazine van 1 februari 1787 naar een tekening van James Sowerby (1757-1822)

vanaf 18 december 
Kerst in de Zwarte Tulp

Tot en met 9 januari zouden we  Kerst in de Zwarte Tulp vieren met kerstbomen, kerstdecoratie, festoenen, zilveren serviezen, schilderijen en prenten met onder andere amaryllissen en Kersttulpjes en een gedekte tafel. Door de lock down hebben we dit helaas maar één dag kunnen exposeren. Hieronder ziet u het filmpje voor een impressie.

afbeelding: Leo van den Ende
Kersttulpjes in een aarden pot

Koffie- en theeservies 

Zilveren thee- en koffieservies met decoratie van narcissen, ca. 1900,

van de Silberwarenfabrik P. Bruckmann & Söhne, Heilbronn (Dui) 

 

 

 

Bruikleen

Museum de Zwarte Tulp heeft een aantal voorwerpen in langdurig bruikleen gekregen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Schilderijen en onder andere deze tulpenpiramide van Jan van der Vaart (1931-2000) uit 1987. Van der Vaart was de eerste keramist die de gestapelde tulpenpiramide, zoals die in de 17de en 18de eeuw furore maakte in de Delfts aardewerkfabrieken, weer in ere herstelde. Meestal, zoals hier, met een bronskleurige glazuur.

Aanwinst

De Stichting Berbee-Van der Zwet heeft het langdurig bruikleen verlengd van twee schilderijen van Pieter Korsuize (1906-1961), een voorjaarsboeket en een vaas met amaryllissen.  Pieter Korsuize woonde vrijwel zijn hele leven in Lisse. Hij was kunstschilder, maakte werk voor  bollenkwekers maar werkte ook als huisschilder om aan de kost te komen. De bolgewassen die hij schilderde waren vaak afkomstig uit de tuin van kweker Berbee in Lisse. Die kocht de twee werken, van de schilder om hem financieel te ondersteunen. 

Prent van de maand januari

En prent uit Museum de Zwarte Tulp thuis aan de muur? Bijvoorbeeld deze prent van een

Sneeuwklokje, nauwgezet weergegeven met de bol en alle botanische details.


Getekend door Isaac Russell en gegraveerd door C. Matthews voor het
Engelse handboek British Phaenogamous Botany van William Baxter,
deel I, gepubliceerd in 1834.

“Download hier de prent.”

Social hosted video URL is empty.

Start typing and press Enter to search