Hét museum over de bloembollencultuur

De bloembollenteelt en kunst die daardoor geïnspireerd is, dat zijn de onderwerpen van ons museum. We geven een beeld van het bloembollenbedrijf: het telen, de handel, het onderzoek en de veredeling. Ook vertellen we de geschiedenis van de bloembol, vanaf de komst van de eerste tulp in Nederland in 1594.
Verder exposeren we schilderijen met bollenvelden, een geliefd onderwerp van schilders, en stillevens met bolgewassen. En in ons Prentenkabinet zijn historische prenten van bolgewassen te bewonderen.
Ook zijn er tulpenvazen, hyacintenglazen en krokuspotten tentoongesteld en laten we zien hoe tulpen, narcissen en andere bolgewassen zijn gebruikt als versieringsmotief voor objecten van zilver, glas en porselein en voor meubels.
Verder organiseren we regelmatig speciale presentaties en tentoonstellingen, altijd in relatie tot de bloembollencultuur in al haar aspecten.

 

The museum about flower bulb culture

The flower bulb culture and the art, inspired by it are the subjects of our museum. We give an impression of the flower bulb trade: the growing of flower bulbs, the trade, the research and the breeding. We also tell the history of the flower bulb, from the coming of the first tulip to the Netherlands in 1594.
Furthermore we show paintings with bulb fields, a beloved subject with painters , and still lifes of bulbous plants. And in our Gallery of Prints historic prints of bulbous plants can be admired. Tulip vases, hyacinth glasses and crocus pots are exhibited and we show how tulips, daffodils and other bulbous plants are used as embellishment for objects of silver, glass, porcelain and for furniture.
Throughout the year we organise special presentations and exhibitions, always in relation to the flower bulb culture in all its aspects.

Tentoonstellingen

Tulpen NU

aquarel – fotografie – glas – prent – sculptuur – textiel


17 december tot en met 26 februari 2023

Museum de Zwarte Tulp organiseert in een jaarlijkse traditie de tentoonstelling Tulpen NU waarbij hedendaagse kunstenaars werk tonen geïnspireerd op de tulp en andere bolgewassen. Hun streven is niet de bloemen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, maar zij zien de bloemen als middel, om vergankelijkheid te verbeelden, ze voor vergankelijkheid te behoeden of om de abstracte vorm te gebruiken voor hun kunstwerken. 

Lia Ootes gebruikt de abstracte vorm van een eenzame witte tulp in haar tuin en sjabloneert die tot een prent en legt zo de vergankelijkheid vast. Kiki van der Hart haalt haar inspiratie ook van buiten en kleurt de ringen om de glazen vaas als bollenvelden die in bloei staan. Bij portretfotografe Marieke Treffers gaat het om twaalf vrouwen uit het bollenvak voor wie zij een kraag arrangeerde met bloemen uit het bedrijf waar ze werkzaam zijn. Beeldhouwster Lynne Leegte zoekt meer het verval, de laatste fase van bloei in haar werk, door gevallen tulpenblaadjes en tulpen uit de steensoorten albast en speksteen te hakken. De aquarellen van schilder Frank Tromp de Haas van zijn eigen woonkamer met potten bolgewassen doen de tijd stil staan en het beeld behouden. Sprookjesachtig zijn de door Alisa Lis van papier en textiel gemaakte metershoge bolbloemen waar fantasie en werkelijkheid door elkaar gebruikt is. De zinken bloem- en plantobjecten van beeldhouwster Mary Geradts tonen de schoonheid van de bloem door die groots op te blazen en schaduw de kleur van zink doet leven.

Foto: Alisa Lis

Verwacht

18 maart tot en met 27 augustus 2023

Tulpenkoorts – 1636-1637 – Het Ware Verhaal

Over de Tulpenkoorts van 1636/37 gaan de wildste verhalen, maar de waarheid is minder opzienbarend. De tentoonstelling vertelt wat er wel gebeurde in de eerste helft van de zeventiende eeuw, hoe de tulp van een gewild verzamelobject een handelsobject werd en daarna een speculatieobject. Hoe er eerst werd gehandeld in de bloeiende tulp, daarna in de bollen en tot slot in bollen die nog in de grond zaten en die door speculanten soms wel een aantal keren werden doorverkocht in de hoop op steeds grotere winsten. En wat er gebeurde, en niet gebeurde, toen de markt in februari 1637 instortte, tot vreugde van spotprentmakers en dichters van honende verzen. En hoe de tulp ook na 1637 een geliefd verzamelobject bleef waarvoor flinke prijzen werden betaald. 

De tentoonstelling wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Het Gilde van de Zwarte Tulp, de J.C. Ruigrok Stichting, Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, het RABO Impactfonds en Fonds 1818.

Presentaties

Nu te zien
Bollenveldenschilders

Een vernieuwde wand met bollenveldenschilderijen. Bruiklenen van de kunstenaars Leo van den Ende, Kees Putman (bollenvelden in de sneeuw) en Evert Schellens. Een verrassend zicht op bollenvelden vanaf de Waterleidingduinen van Adam Potgieter. En nog tien andere bollenveldenschilderijen, waaronder natuurlijk werk van de ‘koning van de bollenveldenschilders Anton Koster.

U ontvangt een mooi informatief boekje (in Nederlands of Engels).

Kleur onbekend
Michelle van Overdam

Michelle van Overdam (1983), geboren en getogen in Lisse en nu woonachtig in Rotterdam, studeerde in 2021 met een negen af aan de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam, Vakopleiding Fotografie met een fotoreportage over Ziekzoeken met haar vriend Mark Turnhout, ziekzoeker van beroep, in de hoofdrol. Zij noemde de serie Kleur onbekend. Enerzijds omdat ze besloot de serie in zwart-wit te maken, anderzijds omdat die titel aansluit bij de kern van het ziekzoeken: wat zegt de kleur van de bladeren en de bloemen over de toestand van het gewas? De foto’s zijn bovendien met hoog contrast en hard licht weergegeven om de onzekerheid over de toekomst van het vak van ziekzoeker tot uiting te brengen: bestaat het vak straks nog?

Directiekamer Kalkzandsteenfabriek

In 2004 werd Museum de Zwarte Tulp uitgebreid met een ruimte voor de Directiekamer en de Bibliotheek van de Kalkzandsteenfabriek Arnoud. Een inrichting vanuit een totaalconcept: alles – betimmering, kasten en meubels – in dezelfde stijl: de neorenaissance stijl. Een deel van de meubels, waaronder het indrukwekkende bureau van directeur Baron van Hardenbroek stond sinds enige tijd in het depot. De komende maanden is de totale inrichting van de directiekamer weer in ere hersteld, inclusief de vele jubileumgeschenken die de fabriek in de loop der jaren uitgaf. Ook het portret van de Baron hangt er weer.

in het werktheater

De Zwarte Tulp

Van Jos Ruiters en Natasja Heemskerk van Kookstudio De Tulphoeve in Voorhout ontving het museum een toepasselijke geschenk: een schilderij van een zwarte tulp van kunstenares Beatrix Frederiks.  Het schilderij is te zien in het Werktheater van het museum en onderdeel van een nieuwe expositie ‘Zwarte Tulp’.

De naamgeving van ons museum, geïnspireerd op de bekende roman van Alexandre Dumas La Tulipe Noire uit 1850, is regelmatig aanleiding tot schenkingen van kunstwerken met uitbeeldingen van zwarte tulpen.
Een aantal recente schenkingen wordt vanaf 11 oktober getoond in het werktheater van het museum.

Wie het verhaal van de Zwarte Tulp wil lezen kan een van de talloze versies van Alexandre Dumas’ boek ter hand nemen.

Geïnspireerd door de liefde voor zwarte bloemen van zijn tijdgenoten schreef de Franse schrijver Dumas in 1850 de roman La Tulipe Noire. Hij maakte er een mooie historische roman van en situeerde het verhaal van de zoektocht naar een zwarte tulp in het Nederland van de 17de eeuw, met veel ruzies en een gelukkig eind.
De roman werd een groot succes, werd in vele talen vertaald, verfilmd, tot musical en stripverhaal verwerkt en wordt nog steeds herdrukt.
Dumas’ verhaal van La Tulipe Noire werd alom voor waar aangenomen. Maar: zwarte tulpen bestonden niet in de 17de eeuw, laat staan dat men in staat was zwarte tulpen te kweken.
Pas in 1891 bracht de bekende Haarlemse kweker E.H. Krelage de eerste ‘zwarte’ tulp op de markt: La Tulipe Noire, maar die tulp was eigenlijk niet zwart maar dieppaars. Sindsdien zijn kwekers nog steeds op zoek naar de echte zwarte tulp.

20 december tot en met 5 maart 2023

In het Prentenkabinet

De schone Amaryllis en haar familie

De familie Amaryllidoideae omvat vele soorten, met mooie botanische namen als amaryllis, crinum, hippeastrum, lycaris, habranthus, sprekelia en hymenocallis. Botanische prenten van deze bloemen zijn tentoongesteld in het Prentenkabinet. Ze zijn afkomstig uitkostbare 19de-eeuwse handboeken voor liefhebbers. De afbeeldingen zijn getekend door befaamde kunstenaars als Sydenham Edwards, Pierre-Joseph Redouté en Pierre-Joseph Buc’hoz en in prent gebracht door talentvolle graveurs en lithografen en vaak met de hand ingekleurd of bijgewerkt. Inkleuren was vaak het werk van vrouwen, hun namen zijn zelden overgeleverd.

Activiteiten

Kleurenpracht 2023
Schilderscompetitie georganiseerd door Museum de Zwarte Tulp

De Bollenstreek is met zijn kleurenexplosie in april en mei een geliefde inspiratiebron voor kunstenaars. Schilders als Monet en Van Gogh en na hen nog vele kunstenaars in binnen- en buitenland hebben de streek in prachtige kunstwerken weergegeven.

Alweer voor de derde keer organiseert museum De Zwarte Tulp in Lisse een expositie voor amateur en professionele kunstenaars die de kleurrijke bollenvelden af- en/of uitbeelden in schilderijen, foto’s, lithografie, etsen, textiel etc., kortom  in picturale kunst. U bent vrij in de keuze van uw materiaal en techniek maar wat wel belangrijk is, is dat de unieke kleurenrijkdom van de bollenvelden van uw werk afspat.

Aan deze expositie is een competitie verbonden met aantrekkelijke prijzen.

Doe  mee!

  • De expositie wordt gehouden van zaterdag 29 april tot en met zaterdag 27 mei in twee in te richten expositieruimten in het centrum van Lisse. 
  • Aanmelden kan vanaf maandag 20 februari t/m de sluitingsdatum op 2 april via de website www.kleurenpracht.com
  • Uiteraard is uw werk vanaf moment van inlevering tot en met de sluiting van de tentoonstelling verzekerd.
  • De werken worden beoordeeld door een jury bestaande uit mensen uit de kunstwereld en een door de organisatie samen te stellen publieksjury.
  • Professionele kunstenaars en amateurs krijgen dezelfde prijzen: eerste prijs €750, tweede prijs €500 en derde prijs €250. Voor de amateurs is er nog een extra aanmoedigingsprijs.
  • Na sluiting van de expositie kunnen de winnaars hun werk twee weken in het museum tentoonstellen.
  • Bovendien is er gelegenheid uw werk te verkopen.

Voor meer details, toelichting en criteria waaraan het werk moet voldoen zie onze website: www.kleurenpracht.com.

Vrijwilligers gezocht

Word vrijwilliger bij Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

We zijn op zoek naar jou!

Draag je de Bollenstreek een warm hart toe, houd je van mensen, musea en verhalen, vind je het leuk in een enthousiast team de bezoekers van het museum en VVV te ontvangen en te zorgen dat het er allemaal piekfijn uit ziet? Word dan vrijwilliger bij Museum de Zwarte Tulp. Het museum is ook een VVV locatie.

Heb je interesse om bij ons vrijwilligerswerk te komen doen? Stuur dan een mail voor aan-melding of meer informatie naar info@museumdezwartetulp.nl of bel 0252-417900. Laat je telefoonnummer achter en we bellen terug!

Download hier de folder.

 

Prent van de maand januari

Een prent uit de collectie van het museum thuis aan de wand?

zoals deze stippelgravure van een trosnarcis, getekend door de beroemde kunstenaar Pierre-Joseph Redouté voor zijn boek La Botanique, uitgegeven in 1805

Download hier de prent.

Winkel

Nu te koop in Museum de Zwarte Tulp

Sharing moments servies van Janny van der Heijden
Janny is in Nederland natuurlijk bekend als de presentatrice van Heel Holland Bakt. Deze kookkoningin weet als geen ander wat je nodig hebt in de keuken en komt daarom met haar eigen servies onder de naam Sharing Moments met de collecties Aapjes en Tulpen voor Heinen Delfts Blauw.

Met uw aankoop steunt u het museum.

Start typing and press Enter to search