Presentaties

Lita Cabellut – De Zwarte Tulp
Kunstenaar van het jaar 2021

Moderne schilderijen over de Hollandse zeventiende eeuw

Lita Cabellut werd door de Stichting kunstweek uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar 2021. Zij wordt door het panel geprezen om haar indrukwekkende werk, haar indringende en ontroerende droomportretten en haar veelzijdigheid.
Wilt u werk van haar van dichtbij bekijken dan kunt u tot 31 januari 2021 terecht in Museum de Zwarte Tulp in Lisse.
Museum de Zwarte Tulp toont nu een prachtige reeks schilderijen van deze Spaans/ Nederlandse kunstenares uit particulier bezit. De schilderijen zijn gebaseerd op het thema de ‘zwarte tulp’ en grote meesters en denkers van de Gouden Eeuw.
Lita Cabellut werd geboren in Spanje waar zij kennis maakte met de Spaanse meesters in het Prado Museum, waaronder de grote meesters Rubens, Frans Hals, Goya en Velazquez. Daaruit komt haar passie voor kunst voort.

Lita Cabellut is een goede bekende in de Nederlandse museumwereld. Na succesvolle museumtentoonstellingen in Den Bosch (Noord-Brabants Museum, 2013) en Amstelveen (Museum JAN, 2019) is het nu de beurt aan Lisse waar het thema ‘zwarte tulp’ prachtig samenvalt met de naam van het museum en de vaste collectie.
Lita Cabellut (1961, Spanje) is een Spaanse multidisciplinaire kunstenaar die in Nederland woont en werkt. Cabellut is het meest bekend om haar schilderijen op grootschalige doeken met een eigentijdse variatie op de fresco-techniek.

In het museum is een boekje beschikbaar met meer informatie over de tentoonstelling en de kunstenaar ad € 5,99.

Bij de tentoonstelling vinden extra activiteiten plaats, zoals lezingen. Volg ons hiervoor op de website of via Facebook.

Het verhaal van de Zwarte Tulp in het prentenkabinet

De tentoonstelling in het Prentenkabinet laat negentiende-eeuwse prenten uit de Collectie Nieuwenhuis zien van bijna zwarte bloemen en afbeeldingen van bijna zwarte tulpen uit de collectie van het museum.
In de 19e eeuw hielden mensen veel van donkere kleuren in hun interieur, voor hun kleding en ook in hun tuinen. En dus probeerden kwekers bloemen met zwarte tekening te telen of met zo zwart mogelijke bloemen. Ook bloembollen veredelaars probeerden de meest donkere bolgewassen te kweken waaronder ranonkels, kievitsbloemen, hyacinten en … tulpen.

Geïnspireerd door de voorliefde voor zwarte bloemen van zijn tijdgenoten schreef de Franse schrijver Alexandre Dumas in 1850 zijn roman La Tulipe Noire. Het verhaal van La Tulipe Noire werd alom voor waar aangenomen. Maar: zwarte tulpen bestonden er niet in de zeventiende eeuw, laat staan dat men in staat was zwarte tulpen te kweken.
Pas in 1891 bracht de Haarlemse kweker E.H. Krelage de eerste ‘zwarte’ tulp op de markt: La Tulipe Noire, genoemd naar de roman van Alexandre Dumas. De tulp was eigenlijk niet zwart maar dieppaars.
Sinds La Tulipe Noire zijn kwekers nog steeds op zoek naar een zwarte tulp. Er zijn er een paar op de markt; Black Parrot en Queen of Night zijn het meest populair.

 

Foto: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Leendert Blok

Start typing and press Enter to search