Wilhelm Christiaan Constant Bleckmann (Batavia 1853 – Den Haag, 1942) was een Nederlands kunstschilder, illustrator en tekenaar.
Wilhelm Bleckmann werd geboren in Nederlands-Indië, als zoon van een genieofficier. Hij studeerde Indisch recht en werkte van 1870-1877 bij het binnenlands bestuur, hoewel hij van kinds af aan de ambitie had om kunstenaar te worden. Het keerpunt in Bleckmann’s leven kwam in 1877, toen hij met ziekteverlof naar Nederland kwam. Hij raakte erg onder indruk van de schilders van de Haagse School, zoals de gebroeders Maris en J.H. Weissenbruch (1824-1903). Hij besloot schilderlessen te volgen aan de Academie van Beeldende Kunst in Amsterdam. Bij terugkomst in Indië gaf hij zijn carrière een grote wending: hij werd tekenleraar aan het gymnasium Koning Willem III in Batavia. Daarnaast begon hij – in zijn vrije tijd – met het vastleggen van Indische (Javaanse) landschappen in water- en olieverf. Zijn schilderstijl wordt vaak het Indisch impressionisme genoemd. Als geen ander wist hij het land en het licht van Indië te vangen.
Na zijn werkzame periode in Indië (1871- 1899) ging hij terug naar Nederland waar hij nog een aardig Nederlands oeuvre schilderde. Een van zijn favoriete Nederlandse onderwerpen waren de bloembollenvelden. Daarnaast omvat zijn werk stillevens, portretten en schoolplaten.
Zijn dochter Tjieke, eveneens een begaafd kunstenaar, trouwde met de bekende figuur- en genreschilder Albert Roelofs.
Bron: Nieuw Licht – het Indisch impressionisme van Wilhelm Bleckman, Gianni Orsini (2017)
W.C.C.Bleckmann
Museum Bronbeek in Arnhem bezit met 64 schilderijen de grootste collectie Bleckmanns ter wereld, bestaande uit Indische landschappen, stadsgezichten en portretten.