Te doen

Activiteiten

Volwassenen

Museum de Zwarte Tulp organiseert regelmatig workshops, lezingen en evenementen.
Meer informatie vindt u in onze Agenda of als evenement op facebook.

Bij de tentoonstelling Kleurenpracht worden verschillende workshops gegeven.

Kinderen

Het museum organiseert regelmatig worden er leuke en actuele activiteiten voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. De activiteiten worden aangekondigd in de plaatselijke kranten, op deze website en op onze facebookpagina.

Speurtochten
Op avontuur in het museum? Doe dan onze speurtocht met het boekje ‘Speur je wijs, altijd prijs’ of via de app met de digitale speurtocht. Aan het eind van de speurtocht ligt er voor ieder speurneus een prijsje klaar.

Rondleiding
Op avontuur door de collectie van Museum de Zwarte Tulp!
Onze rondleiders nemen de leerlingen mee langs de topstukken van de museumcollectie. Zo bezit het museum een eeuwenoude prentenverzameling en een kunstcollectie bestaande uit schilderijen, glas, zilver en Jugendstil-meubels.
De werktuigen en gereedschappen in het museum vertellen het verhaal van 400 jaar bollenteelt. Ze bieden ook inzicht in de bloembollensector van vandaag. De kinderen mogen de werktuigen en gereedschappen uitproberen, bollen pellen (als er bollen zijn) en gamen tegen elkaar in de strijd om de beste tulp.

Kinderpartijtje
Voor een jarige Jet of Jop organiseren we in overleg hét verjaardagsfeestje van het jaar met taart en limonade, een creatieve activiteit en een cadeautje voor iedereen.

Reserveren
Wilt u reserveren? Heeft u vragen of suggesties? Neem gerust contact met ons op, we denken graag mee. Bel met 0252 41 79 00 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl.

Educatie

Leerlingen zijn van harte welkom in Museum De Zwarte Tulp! U kunt voor elke leeftijdsgroep speciale gratis rondleidingen boeken. Voor de groepen 5,6,7 en 8 hebben we een speciaal lesprogramma.
Hieronder vindt u een overzicht van alle programma’s voor het basisonderwijs.

Scholen kunnen deelnemen aan onderstaande lesprogramma’s. U kunt de lesprogramma’s reserveren via de website van de Cultuureducatiegroep:
Bel of mail de Cultuureducatiegroep voor meer informatie. Tel: 071 5168588, e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl.

Gratis lesprogramma’s voor basisscholen in Lisse.

Lesprogramma’s

Van bol naar bloem!
Groep 5,6,7 en 8
Ontdek hoe je een bol kweekt!
Bloembollen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland. Maar hoe komt dat? Hoe kan het dat de bollen juist in de Bollenstreek zo goed gekweekt worden? Hoe ging de teelt vroeger, en hoe gaat het nu?
In deze interactieve en gevarieerde les ontdekken leerlingen zelf hoe je een bloem en bloembol kunt kweken. Daarnaast leren ze hoe bloemen als inspiratie dienen voor kunstenaars. Bovendien komen ze in aanraking met de unieke geschiedenis en economie van hun eigen streek.

De tulp van toen naar nu 
groep 5
Als mensen aan Nederland denken, denken zij vaak aan tulpen. Maar waar komt de tulp eigenlijk vandaan? En waarom is deze zo belangrijk geworden voor Nederland?
In deze actieve les worden leerlingen door de tijd meegenomen en ontdekken zij het belang van de tulp voor Nederland. De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag met opdrachtkaarten, en speuren door het hele museum.

Rondleiding
Op avontuur door de collectie van Museum De Zwarte Tulp!
Onze rondleiders nemen de leerlingen mee langs de topstukken van de museumcollectie. Zo bezit het museum een eeuwenoude prentenverzameling en een kunstcollectie bestaande uit schilderijen, glas, zilver en Jugendstil-meubels.
De werktuigen en gereedschappen in het museum vertellen het verhaal van 400 jaar bollenteelt. Ze bieden ook inzicht in de bloembollensector van vandaag. De kinderen mogen de werktuigen en gereedschappen uitproberen, bollen pellen (als er bollen zijn) en gamen tegen elkaar in de strijd om de beste tulp. De rondleider stemt de rondleiding af op het niveau van de klas.

Reserveren
Wilt u reserveren of meer informatie? Bel dan met 0252 41 79 00 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl.

 

Sjors Sportief & Creatief

Kennismaking met het museum de ZwarteTulp en de Bollencultuur. In het kader van het project Sjors Sportief & Creatief biedt het museum op de volgende 4 middagen een gezellig uurtje waarin kennis gemaakt kan worden met het museum en de bollencultuur. Kinderen uit groep 4 t/m 8 van de basisscholen zijn welkom op:
06-10-2020 van 15.30 tot 16.30 uur,
08-10-2020 van 15.30 tot 16.30 uur,
13-10-2020 van 15.30 tot 16.30 uur of
15-10-2020 van 15.30 tot 16.30 uur .
Aanmelden kan via de website www.lisseactief.nl
Zie ook de informatie in het boekje dat op de scholen is uitgedeeld.

Verhuur

U kunt ruimtes in Museum de Zwarte Tulp huren voor recepties, feesten, brainstormsessies, lunches, diners, verjaardagen, kinderpartijtjes, lezingen, workshops en presentaties met een culturele inslag.

Het museum is aangewezen als ‘Huis der Gemeente’. Dit betekent dat er huwelijken kunnen worden voltrokken.

 

De Comparitie

De Comparitie was ooit de directiekamer van Kalkzandsteenfabriek ’Arnoud’ en de latere Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV te Hillegom.  Deze directiekamer in neorenaissancestijl is in  zijn oude luister opgebouwd. De ruimte is buiten de reguliere openingstijden van het museum beschikbaar voor zaalverhuur.

Richtprijzen zaalverhuur
09.00 – 17.00 uur: 70 euro per uur (min. 3 uur)
17.00 – 00.00 uur: 125 euro per uur (min. 4 uur)

Alle prijzen zijn exclusief btw. Gildeleden krijgen 25% korting

Bijkomende kosten
Gebruik geluidsapparatuur: 15 euro

Trouwen

Museum De Zwarte Tulp is aangewezen als ‘Huis der Gemeente’. In de Comparitie kunt u terecht voor het officiële ja-woord op uw bijzondere dag. Voor afspraken over huwelijksvoltrekkingen dient u contact op te nemen met het Gemeentehuis te Lisse.
Neem voor meer informatie en reserveringen contact op met 0252-417900 of mail naar verhuur@museumdezwartetulp.nl

Kleine Tuinzaal

De Kleine Tuinzaal is een multifunctionele ruimte met diverse licht-, geluid- en beeldvoorzieningen. De lichte ruimte is de ideale plek voor kinderpartijtjes, lezingen, vergaderingen of workshops met een culturele inslag. De Kleine Tuinzaal biedt plaats aan groepen van maximaal 50 personen.

Neem voor meer informatie en reserveringen contact op met 0252-417900 of mail naar verhuur@museumdezwartetulp.nl.

Tarieven zaalverhuur
09.00 – 17.00 uur: 70 euro per uur (min. 3 uur)
17.00 – 00.00 uur: 125 euro per uur (min. 4 uur)

Alle prijzen zijn exclusief btw. Gildeleden krijgen 25% korting

Neem voor meer informatie en reserveringen contact op met 0252-417900 of mail naar verhuur@museumdezwartetulp.nl.

Cateraars

Wij werken samen met de volgende cateraars:

Van der Hulst Catering & Kookstudio
Heereweg 206
2161 BP Lisse
Tel. 0252-416465/06-22686515
Contactpersoon: Paul van der Hulst
www.vanderhulstcatering.nl

Van Vliet Catering
Teylingerlaan 92
2215 RT Voorhout
Tel. 0252-216640/06-20898900
Contactpersonen: Wim en Jaqueline van Vliet
www.vanvlietcatering.nl

Caterspecialist Baaij
Vennestraat 30
2161 LE Lisse
Tel. 0252-413475
www.baaijcatering.nl

Start typing and press Enter to search