Schuurtjes
Een van de karakteristieken uit de Bollenstreek, zijn de schaftschuurtjes. Deze zijn ontstaan als plek voor de bollenarbeiders om in te ‘schaften’, ofwel pauzeren. Het waren niet bepaald bouwtechnische hoogstandjes, maar sfeervol was het wel. Tijdens het schaftuur zaten de bollenarbeiders in de schuur met z’n allen en werd allerlei nieuws gedeeld. Ook werd het schaftschuurtje gebruikt als schuilplek voor slecht weer. In eerste instantie leek het een fijne plek om in te schuilen, maar vanwege de slechte isolatie begonnen de bollenarbeiders al gauw te rillen van de kou. Er was nauwelijks sprake van een comfortabel interieur. Naast de deuropening vond je een paar spijkers in de muur, bedoeld als kapstok. Zitten deed je op een plank, rustend op twee boomstammetjes. Bovendien stond het schuurtje vol met allerlei werktuigen.
De schaftschuurtjes zijn nu grotendeels uit de bollenstreek verdwenen. Soms wordt een overgebleven exemplaar herbestemd.
Bijbehorende schilderijen:
- Anton L. Koster (1859-1937)
Kruiwagen met rode tulpen
In de schaduw van een houten schuur staat een kruiwagen gevuld met tulpenbloemen. Zo wordt het oog van de donkere partij vooraan geleid naar de veelkleurige bollenvelden in de verte.
De kruiwagen staat klaar om rechts naar de porrie te worden opgereden: de composthoop. Achterin aan de horizon een rietschelf. In de winter gebruikten de telers riet om de bollenvelden af te dekken als bescherming tegen vorst. In het voorjaar werden de velden ‘ontdekt’ en bewaarde men het riet op schelven, die wel vier of vijf meter hoog konden zijn.
Van dit schilderij bestaan verschillende versies, ook een in staand formaat.
- Anton L. Koster (1859-1937)
Tulpenvelden in bloei
Op dit schilderij is goed te zien hoe Koster te werk gaat: op de voorgrond beeldt hij de tulpen individueel af en zijn tulpen van verschillende kleuren door elkaar gemengd. Verderop worden het diffuse kleurvlakken en tegen de horizon is het slechts een vermoeden van kleur. Aan de horizon een houten schaftschuurtje. Een rij subtiel geschilderde bomen sluit het beeld af.
- Anton L. Koster (1859-1937)
Schaftschuurtje
Schaftschuurtjes bestonden in vele vormen en maten Dat het geen bouwtechnische hoogstandjes waren, is goed te zien op dit werk. Koster heeft hier een schuurtje afgebeeld waarbij de planken, overlappend of in elkaar passen, boven elkaar zijn getimmerd. Zelden namen de arbeiders het initiatief om naar het schaftschuurtje te gaan. Bij de grote bedrijven rinkelde er bijvoorbeeld een bel zodra het tijd was voor pauze.