Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lefeberlezing/GAAT NIET DOOR!

30 maart 2020 @ 19:30 - 22:30

Tweede D.W. Lefeberlezing op maandag 30 maart 2020 in theater Floralis.

Na de eerste D.W. Lefeberlezing ontvingen we veel positieve reacties over de opzet en inhoud.
Mede daarom organiseren we de TWEEDE  lezing en wel op maandag 30 maart as.

De D.W. Lefeberlezingen zijn vernoemd naar de heer D.W. Lefeber die, door zijn vele activiteiten als veredelaar maar ook als exporteur, een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het “bollenvak”. De bedoeling van deze lezingen is de geschiedenis van bollenvak, -teelt en -streek zo getrouw mogelijk te ontsluiten. Er zijn nogal wat legendes en halve waarheden in omloop, die het verhaal misschien wel mooi maken, maar niet helemaal waarheidsgetrouw zijn.

In de eerste lezing ontdeed Dr. Henk Looijenstein de zgn. Tulpenmania van fabels. In deze tweede lezing zal Dr. Esther van Gelder ingaan op de persoon Carolus Clusius en zijn werk.

De wereld van Carolus Clusius
De zestiende-eeuwse botanicus Carolus Clusius is bekend als eerste prefect van de Leidse hortus botanicus en vanwege zijn grote aandeel met betrekking tot de introductie van de tulp en andere Oriëntaalse bolgewassen in Nederland. Maar wie was deze pionier? In deze lezing neemt Dr. Esther van Gelder u mee naar het bewogen leven en fascinerende werk van Clusius. U maakt kennis met zijn reizen, tuinen en boeken. Maar bovenal leren we hem kennen als iemand die heel nauw samenwerkte met een keur aan plantenkenners in zijn tijd: van apothekers en vorsten, tot tuinlieden en adellijke vrouwen. Op die manier vangen we een glimp op van een tijd waarin een enorme passie voor planten en tuinen ontstond, maar waarin het nog niet zo gemakkelijk was om een professionele plantenkenner te zijn….

Esther van Gelder is cultuurhistoricus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de natuurlijke historie en wetenschappelijk erfgoed. Momenteel is zij verbonden aan het Huygens ING (KNAW) en als zelfstandig onderzoeker en tentoonstellingsmaker bij Bureau Groene Wortels.

Voorafgaand aan de lezing van Esther staat de heer Frederic de Meulder centraal:
In 1898 startte hij zijn eigen bloembollenbedrijf. Niets bijzonders voor die tijd. Wel bijzonder was De Meulders gevoel voor publiciteit. Bloembollenhistoricus Arie Dwarswaard gaat in een kort verhaal vooral in op dat talent van deze Lissese ondernemer.

De avond begint om 20.00 uur in Floralis,
Floralisplein 69, 2161 HX Lisse.
Vanaf 19.30 uur is er koffie.

De D.W. Lefeberlezingen zijn in principe bedoeld voor vrienden en gildeleden en gratis toegankelijk. Daarnaast zijn belangstellenden hartelijk welkom voor € 10,00 per avond.
Indien u op deze avond vriend wordt voor € 40,– per jaar, is voor u de toegang ook gratis.

Gegevens

Datum:
30 maart 2020
Tijd:
19:30 - 22:30

Start typing and press Enter to search