Voor kinderen

Museum De Zwarte Tulp is ook leuk voor kinderen!

Activiteiten

Regelmatig worden er leuke en actuele activiteiten voor kinderen van 5 t/m 12 jaar georganiseerd. De activiteiten worden aangekondigd in de plaatselijke kranten, op deze website en onze facebookpagina.

Speurtochten

Op avontuur door de collectie van het museum? Dit kan aan de hand van een speurtocht met het boekje ‘Speur je wijs, altijd prijs’ of via de digitale speurtocht die beschikbaar is via een app op een smartphone. De titel zegt het al: aan het eind van een speurtocht ligt er voor ieder speurneus een prijsje klaar.

Rondleiding

Op avontuur door de collectie van Museum De Zwarte Tulp!

Onze ervaren rondleiders nemen de leerlingen mee langs de topstukken van de museumcollectie. Zo bezit het museum een eeuwenoude prentenverzameling en een kunstcollectie bestaande uit schilderijen, glas, zilver en Jugendstil meubels.

De werktuigen en gereedschappen in het museum vertellen het verhaal over 500 jaar geschiedenis van de Duin- en Bollenstreek en bieden tegelijkertijd inzicht in de wereld van de bloembollensector van nu. De kinderen mogen de werktuigen en gereedschappen uitproberen, bollen pellen (als dat mogelijk is) en gamen tegen elkaar in de strijd om de beste tulp.

Kinderpartijtje

Voor een jarige Jet of Jop organiseren we in overleg hét verjaardagsfeestje van het jaar met taart en limonade, een creatieve activiteit en een cadeautje voor iedereen.

Reserveren 

Om te reserveren of heeft u vragen of suggesties? Neem gerust contact met ons op, we denken graag mee. Wij vragen u om telefonisch contact op te nemen via 0252 41 79 00 of een e-mail te sturen naar info@museumdezwartetulp.nl

Onderwijs

Leerlingen zijn van harte welkom in Museum De Zwarte Tulp! Voor elke leeftijdsgroep zijn er speciale gratis rondleidingen te boeken. Voor de groepen 5,6,7, en 8 is er een speciaal lesprogramma. Hieronder vindt u een overzicht van alle programma’s voor het basisonderwijs.

Gratis lesprogramma’s voor basischolen in Lisse 

Scholen uit de gemeente Lisse kunnen deelnemen aan onderstaande lesprogramma’s. De lesprogramma’s kunnen gereserveerd worden via de website van de Cultuureducatiegroep: www.cultuureducatiegroep.nl/cultuurlijn/lokaal-erfgoed-lisse/

Voor meer informatie hierover bel of mail Cultuureducatiegroep. Tel: 071 5168588 of stuur een mail naar educatie@cultuureducatiegroep.nl 

Lesprogramma’s 

Kunst uit je bol! 

Groep 5,6,7 en 8

Ga op onderzoek uit in Museum De Zwarte Tulp en ga zelf als bloemenkunstenaar aan de slag!

Museum de Zwarte Tulp laat zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen, en nog steeds, door bolgewassen hebben laten inspireren. In de les Kunst uit je bol! gaan de leerlingen zelf als kunstenaar aan de slag. De eeuwenoude prenten en prachtige bloemstillevens uit de museumcollectie dienen als voorbeeld.

De lesprogramma, gegeven door kunstdocente Femke van der Klij, docent Beeldende Kunst en Vormgeving, bestaat uit drie losse lessen. De lessen kunnen los of als pakket worden afgenomen. In de eerste les ontdekken leerlingen wat een compositie is, ze bekijken hoe je vormen over het vlak verdeelt en kiezen welke kleuren mooi bij elkaar passen. In het tweede les gaan de leerlingen hun eigen bloemstilleven schilderen. Daarna scheuren ze hun bloemstilleven in stukken. Hier is lef voor nodig! In de derde les gaan de leerlingen aan de slag om een Collage á la Picasso te maken met behulp van allerlei verschillende materialen. Zo maken ze uiteindelijk een abstract kunstwerk. Of is er toch nog iets in te herkennen?

Van bol naar bloem! 

Groep 5,6,7 en 8

Ontdek zelf hoe je een bol kweekt!

Tot op de dag van vandaag zijn bloembollen een belangrijk exportproduct van Nederland. Maar hoe komt dat? Hoe kan het dat de bollen die in de Bollenstreek groeien nou juist hier zo goed gekweekt worden? En ging het vroeger heel anders dan zoals dat nu gebeurt?

In deze interactieve en gevarieerde les ontdekken uw leerlingen zelf hoe je een bloem en bloembol kunt kweken. Daarnaast leren ze hoe bloemen als inspiratie dienen voor kunstenaars. Bovendien komen ze in aanraking met de unieke geschiedenis en economie van hun eigen streek.

Rondleiding

Op avontuur door de collectie van Museum De Zwarte Tulp!

Onze ervaren rondleiders nemen de leerlingen mee langs de topstukken van de museumcollectie. Zo bezit het museum een eeuwenoude prentenverzameling en een kunstcollectie bestaande uit schilderijen, glas, zilver en Jugendstil meubels.

De werktuigen en gereedschappen in het museum vertellen het verhaal over 500 jaar geschiedenis van de Duin- en Bollenstreek en bieden tegelijkertijd inzicht in de wereld van de bloembollensector van nu. De leerlingen mogen de werktuigen en gereedschappen uitproberen, bollen pellen (als dat mogelijk is) en gamen tegen elkaar in de strijd om de beste tulp. De rondleider stemt de rondleider af op het niveau van de klas.

Reserveren

Om te reserveren of voor meer informatie verzoeken wij u om telefonisch contact op te nemen via 0252 41 79 00 of een e-mail te sturen naar info@museumdezwartetulp.nl