Over het Museum

Museum De Zwarte Tulp, hét museum over de bloembollencultuur en -kunst, is gevestigd in Lisse, hart van de Bloembollenstreek.

In Museum De Zwarte Tulp beleven bezoekers de Bloembollenstreek aan de hand van een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin en schoolgaande jeugd. Het museum vertelt over 500 jaar geschiedenis van de streek, de werkzaamheden op het land 100 jaar geleden en nu, en de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten. Daarnaast laten we aan de hand van één van de belangrijkste prentencollecties op dit gebied, een kunstcollectie bestaande uit schilderijen, glas, zilver en porselein, en wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst zien, hoe kunstenaars telkens weer worden geïnspireerd door de schoonheid van bloemen. 

Het museum is gehuisvest in een gebouw in het centrum van Lisse dat ooit als bollenschuur dienst deed. Onderdeel van het museum zijn de indrukwekkende vroeg 20ste-eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV – de Comparitie genaamd. In de museumtuin bloeit in het seizoen uiteraard een variatie aan bolgewassen.

Er is een museumwinkel aanwezig en daarbij is er de gelegenheid tot het drinken van koffie, thee of frisdrank in het museumcafé.

IMG_2884Openingstijden

Reguliere openingstijden: 10.00 – 17.00 uur

Op maandagen is het museum gesloten, evenals op Koningsdag, 1e Pinksterdag, Harddraverij Lisse, 1e en 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Toegangsprijzen

_MG_4789

T/m 4 jaar: gratis
5 t/m 18 jaar: € 3,50,-
Volwassenen: € 7,50,-
Studenten (op vertoon van een geldige studentenpas): € 2,-
Scholieren en begeleiders: € 2,-
Museumkaart, ICOM kaart: gratis
  • Welkom in Museum De Zwarte Tulp! Om een bezoek zo aangenaam en veilig mogelijk te maken gelden er enkele regels in het museum.
  • De Museumkaart is niet verkrijgbaar in Museum De Zwarte Tulp.
  • Vrienden van het museum hebben gratis toegang.
  • Leden van het Gilde van De Zwarte Tulp hebben gratis toegang voor twee personen.
  • IMG_0008Rondleidingen worden gegeven in het Frans, Engels, Italiaans, Duits en Nederlands. Rondleidingen dienen van tevoren te worden geboekt. Neem contact met ons op via tel. 0252-417900 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl
  • Groepsbezoeken buiten openingstijden, al dan niet met rondleiding, kunnen van tevoren worden aangevraagd. Tel. 0252-417900 of stuur een e-mail naar info@museumdezwartetulp.nl

Toegankelijkheid
De hoofdingang van het museum ligt aan de Heereweg 219. Het museum is goed toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Er is volop gratis parkeermogelijkheid in de directe omgeving van het museum.

Bereikbaarheid
Klik hier voor een kaart en routebeschrijving.

Schenken
Museum De Zwarte Tulp is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor heeft u als particulier verschillende mogelijkheden om giften aan het museum van de inkomstenbelasting af te trekken. Het museum zelf hoeft over schenkingen of erfrechtelijke verkrijgingen geen erfbelasting te betalen. Daarnaast is Museum De Zwarte Tulp een Culturele Instelling, wat betekent dat een schenking op grond van de Geefwet extra belastingvoordeel oplevert.

Alle schenkingen kunnen worden overgemaakt naar:
NL98 ABNA 056 804 2727 ten name van Stichting Museum voor de Bloembollenstreek. Het KvKnummer is: 411 66274.
Wij zijn u voor elke schenking zeer erkentelijk.

Het fiscaalnummer/RSIN van Stichting Museum voor de Bloembollenstreek is 72.31.994.