Over het museum

Museum De Zwarte Tulp, hét museum over de bloembollencultuur 

Museum De Zwarte Tulp neemt u mee in het rijkgeschakeerde verhaal van de bloembollencultuur: de eeuwenoude geschiedenis, het werken op het land met zijn seizoensgebonden ritme, het wetenschappelijk onderzoek, de export en toeristisch promotie. Ook laat het museum zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen – en nog steeds – door bolgewassen hebben laten inspireren tot werk van bijzondere schoonheid. 

Het museum bestaat sinds 1985 en is gehuisvest in een gebouw in het centrum van Lisse dat ooit als bollenschuur dienst deed. Onderdelen van het museum zijn de vroeg 20ste-eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV, de Comparitie genaamd,  en de museumtuin waar in het seizoen een variatie aan bolgewassen bloeit. Er is ook een museumwinkel aanwezig en daarbij is er de gelegenheid tot het drinken van koffie, thee of frisdrank. 

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag, 2e Paasdag, 2e Pinksterdag en 2e Kerstdag 10.00 – 17.00 uur

Het museum is gesloten op 1e Paasdag, Koningsdag, 1e Pinksterdag, 27 september tijdens de Harddraverij Lisse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Op 21 april tijdens het Bloemencorso sluit het museum om 13.00 uur. Op 24 december en Oudjaarsdag sluit het museum om 15.00 uur.

Toegangsprijzen

Volwassenen €7,50
Kinderen 5 t/m 18 jaar €3,50,-
Kinderen 0 t/m 4 jaar gratis
Studenten                                                            (op vertoon van een geldige studentenpas) €2,-
Scholieren en begeleiders €2,-
Museumkaart, ICOM kaart, Vrienden en Gildeleden (gratis toegang voor twee personen) gratis

Audiotour

De audiotour is gratis inbegrepen bij de toegang.

Fotograferen 

In Museum De Zwarte Tulp mag gefotografeerd worden zonder flits of statief.

Wifi

Er is gratis wifi in het museum en museumcafé.

Huisregels 

Om een bezoek zo aangenaam en veilig mogelijk te maken gelden er enkele regels in het museum.

Bereikbaarheid

Klik hier voor een kaart en routebeschrijving.

Schenken

Museum De Zwarte Tulp is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor heeft u als particulier verschillende mogelijkheden om giften aan het museum van de inkomstenbelasting af te trekken. Het museum zelf hoeft over schenkingen of erfrechtelijke verkrijgingen geen erfbelasting te betalen. Daarnaast is Museum De Zwarte Tulp een Culturele Instelling, wat betekent dat een schenking op grond van de Geefwet extra belastingvoordeel oplevert. Alle schenkingen kunnen worden overgemaakt naar: NL98 ABNA 0568 0324 54 ten name van Stichting Museum voor de Bloembollenstreek. Het KvKnummer is: 411 66274. Wij zijn u voor elke schenking zeer erkentelijk.

Het fiscaalnummer/RSIN van Stichting Museum voor de Bloembollenstreek is 72.31.994.