Hendrik J. Slijper Bloemportretten

Slijper - Tulp Roberta

Hendrik J. Slijper (Amsterdam 1922 – Laren 2007) is vooral bekend geworden als tekenaar van vogelportretten, boekillustraties en schoolplaten. Bij zijn tekenopleiding aan de Rijksacademie van Amsterdam had hij als klasgenoten bekende kunstenaars van de moderne richting als Karel Appel en Corneille. Slijper koos echter een andere richting: de minutieuze weergave van de natuur.

Als jong kunstenaar kreeg hij direct na de Tweede Wereldoorlog van het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek in Lisse opdracht om waterverftekeningen te maken van ziektebeelden van virusziekten in bolgewassen. Dat was noodzakelijk omdat vaak de fotografische kleurafbeeldingen als instructie voor studenten nog onvoldoende duidelijk waren. Als schilder kon Slijper genuanceerder accenten leggen op bepaalde ziektesymptomen. Resultaat waren wonderschone tekeningen die niet alleen technisch perfect zijn maar ook van hoge artistieke kwaliteit, een feest voor het oog.

Museum de Zwarte Tulp bezit 95 tekeningen van Hendrik Slijper, een selectie daarvan wordt in het museum getoond. De gehele collectie is geconserveerd met financiële steun van Euroclear Nederland.