Presentaties

Tentoonstelling ‘400 jaar Mayflower
– Planten van Pilgrims’

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. Een van de Pilgrims, William Brewster, heeft op zijn overtocht met de Mayflower een uitgebreid naslagwerk over vooral medicinale maar ook voedselplanten meegenomen: Het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens. Van 1582 tot 1585 was Dodoens hoogleraar in Leiden. De botanische wetenschap was een wereld met heel veel internationale verbanden. Leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland presenteren, samen met een aantal Amerikaanse collega’s, botanische tekeningen naar aanleiding van het boek van Dodoens. Naast deze tentoonstelling is er een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en de kunstinstallatie ‘Orange Alert’ van de belangrijke hedendaagse Amerikaanse kunstenares Stephanie Syjuco (1974) te zien.

Bij deze tentoonstelling vinden tal van activiteiten plaats, zoals workshops en lezingen. Download hier de kalender. Volg ons ook op facebook.

 

Tentoonstelling ‘400 jaar Mayflower
– Planten van Pilgrims’

Stephanie Syjuco

De collage ‘Orange Alert!’ bestaat uit onderdelen van drie eerdere series die ze voor deze gelegenheid op een nieuwe manier heeft gecombineerd.
Uit de serie ‘Cargo Cults’ (2013-2016) worden foto’s van kleurkaarten getoond die gebruikt worden als referentie voor prints in kranten en tijdschriften. Deze prints gebruikte ze eerder waarbij portretten van immigranten naast een kleurenmeetlat werden gelegd waardoor hun ‘ras’ als het ware werd gemeten.

De bloemen waren eerder te zien in de series ‘Neutral Orchids’ (2016) en ‘Hard Light’ (2019). De bij uitstek internationaal geteelde orchideeën in ‘Neutral Orchids’ zijn bespoten met industriële grijze primerverf en gefotografeerd tegen een neutrale grijze achtergrond. In deze ‘bevroren’ staat zweven ze tussen leven en dood. De blanke lelies en tulpen in de serie ‘Hard Light’ zijn beschilderd met respectievelijk fluorescerende verf (een knipoog naar de huidige President van de Verenigde Staten en zijn beleid) en zwarte lak waarmee naar de schandalen van ‘Black Face’ en onze eigen ‘Zwarte Piet’ wordt verwezen.

Stephanie Syjuco (1974, Manila, Filippijnen) studeerde aan de Stanford University en het San Francisco Art Institute. Haar werk is opgenomen in de permanente collecties van o.a. het Museum of Modern Art in New York en het Smithsonian American Art Museum in Washington D.C. Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Catharine Clarck Gallery in San Francisco en Livingstone Gallery in Den Haag.

 

Tentoonstelling ‘400 jaar Mayflower
– Planten van Pilgrims’

De kruidenboeken van de pilgrims

Voor vrijheid van hun protestantse geloof vluchtte een groep Engelsen in 1609 naar Leiden in Nederland.
Daar vonden ze op den duur de sfeer toch te vrijzinnig, en dus reisde een deel van de groep in 1620 verder, naar Amerika, de ‘Nieuwe Wereld’, met het schip de Mayflower.

Kennis van de geneeskracht van planten en kruiden was in die tijd erg belangrijk. In Engeland was hét boek The Herbal van John Gerard (1597) met duizenden afbeeldingen en besprekingen van planten. De houtblokken voor de afbeeldingen leende Gerard onder andere van de beroemde drukkerij Plantijn in Antwerpen.
The Herbal was grotendeels een vertaling van het Cruydeboeck (1554) van Rembert Dodoens dat vaak vertaald en herdrukt is. Dodoens had weer gebruik gemaakt van een ander beroemd kruidenboek: De Historia Stirpium (1542) van Leonhart Fuchs, in 1543 in het Duits vertaald als New Kreüterbuch.
De botanische wetenschap was een wereld met heel veel internationale verbanden. Een exemplaar van het Dodoens Cruydeboeck ging mee op de Mayflower naar Amerika.

In The Herbal en het Cruydeboeck staan ook planten uit de ‘Nieuwe Wereld’ beschreven: zonnebloem, tabak, pompoen, maïs, tomaat en aardappel. Zonnebloempitten zijn zeer gezond, een aardappel in de zak van je jas helpt tegen reumatiek.

Lita Cabellut – De Zwarte Tulp
Moderne schilderijen over de Hollandse zeventiende eeuw

Museum de Zwarte Tulp toont in het najaar van 2020 een prachtige reeks schilderijen van de Spaans/ Nederlandse kunstenares Lita Cabellut uit particulier bezit. De schilderijen zijn gebaseerd op het thema de ‘zwarte tulp’ en grote meesters en denkers van de Gouden Eeuw.  In haar schilderijen maakt Cabellut een verbinding tussen klassieke portretschilderkunst en moderne technieken.

Lita Cabellut (1961, Spanje) is een Spaanse multidisciplinaire kunstenaar die in Nederland woont en werkt. Cabellut is het meest bekend om haar schilderijen op grootschalige doeken met een eigentijdse variatie op de fresco-techniek.

Zij is een goede bekende in de Nederlandse museumwereld. Na succesvolle museumtentoonstellingen in Den Bosch (Noord-Brabants Museum, 2013) en Amstelveen (Museum JAN, 2019) is het nu de beurt aan Lisse waar het thema ‘zwarte tulp’ prachtig samenvalt met de naam van het museum en de collectie.

Bij de tentoonstelling vinden extra activiteiten plaats, zoals lezingen. Volg ons hiervoor op de website of via Facebook.

Start typing and press Enter to search